top banner

Pagina 9 - Banii si economia: Articole, știri și sfaturi financiare

Inflatie peste asteptari in ianuarie! Ce se intampla cu dobanzile?

Nou semnal pentru cresterea dobanzilor! Inflatia anuala a ajuns la 4,3% in ianuarie 2018, in crestere cu un punct procentual fata de decembrie 2017. In aceste conditii, analistii sustin ca o majorare a dobanzilor in perioada urmatoare, dar si in 2019, este inevitabila.

14 Feb 2018 | Banii si economia

Ce se intampla cu Formularul 600?

Formularul 600, intens mediatizat in ultima luna, avand in vedere ca termenul initial de depunere era 31 ianuarie a fost amanat. Depunerea acestuia ramane obligatorie, insa termenul se amana pana in data de 15 aprilie 2018, desi noul ministru al Finantelor a promis eliminarea lui.

31 Ian 2018 | Banii si economia

Ce se intampla cu dobanda cheie la euro?

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la zero in prima sedinta din 2018, intarziind, astfel, cresterea dobanzilor in zona euro. Totodata, institutia a decis sa mentina politica monetara ultra-relaxata si a confirmat continuarea programului de achizitii de obligatiuni cel putin pana in septembrie.

25 Ian 2018 | Banii si economia

Cum a influentat cresterea economica avutia romanilor?

Romanii sunt la fel de saraci ca in urma cu cinci ani, in ciuda cresterii economice record inregistrata de tara noastra in ultimii ani. Ba mai mult, acestia se indatoreaza tot mai mult pe baza unor asteptari pozitive. In ciuda cresterii veniturilor personale, foarte putini romani au investit in active pe termen lung in perioada analizata.

15 Ian 2018 | Banii si economia

ANAF: Toate declaratiile fiscale se depun online incepand din ianuarie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) promite ca toate declaratiile fiscale cu privire la obligatiile fiscale se vor transmite obligatoriu prin internet, in format electronic din 2018. Obligativitatea intra in vigoare incepand cu declaratiile aferente lunii ianuarie a anului urmator.

21 Dec 2017 | Banii si economia

BNR, mai preocupata de fiscalitate decat de propriile indatoriri

Tema impozitarii progresive revine in mod obsesiv in spatiul public. Ideea este din ce in ce mai insistent vehiculata de catre reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei. Asta desi conform statutului, invocat adesea de reprezentantii BNR atunci cand vor sa evite discutiile pe anumite teme, BNR nu are nicio atributie in materie de fiscalitate.

20 Dec 2017 | Banii si economia

CE propune infiintarea Fondului Monetar European in 2019

Comisia Europeana propune infiintarea unui Fond Monetar European (FME) pe structura actuala a Mecanismului European de Stabilitate (MES), care sa preia inclusiv un rol de imprumutator de ultima instanta pentru bancile in dificultate. Parlamentul European si Consiliul sunt invitate sa adopte aceasta propunere pana la jumatatea anului 2019.

07 Dec 2017 | Banii si economia

Vor romanii sa ofere acces la datele lor financiare altor companii decat banci?

Romanii raman conservatori cu privire la a da acces la datele lor financiare altor institutii financiare, in afara de banca cu care lucreaza. Aproape jumatate din participantii la un sondaj, derulat in contextul intrarii in vigoare a noii directive a serviciilor de plata, sunt reticenti la o astfel de schimbare.

29 Noi 2017 | Banii si economia

Ce schimbari fiscale a aprobat guvernul?

Este sigur! Din 2018, contributia la Pilonul II de pensii scade de la 5,1% la 3,7%, contributiile de sanatate si pensie se muta integral la angajat, iar companiile raman cu o “contributie asiguratorie pentru munca” de 2,25%. Deciziile au fost adoptate de Guvern, in ciuda nemultumirilor exprimate atat de mediul de afaceri cat si de sindicate.

09 Noi 2017 | Banii si economia

Cum vor fi afectate firmele si populatia de masurile fiscale propuse?

Masurile fiscale anuntate, pe langa faptul ca bulverseaza economia, au si un impact bugetar semnificativ. Firmele vor fi afectate cel mai mult de majorarea salariului minim si de schimbarile administrative pe care le presupune mutarea contributiilor. Angajatii, unii dintre ei primesc in plus sume infime, care nu justifica efortul.

30 Oct 2017 | Banii si economia
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

Compară