top banner

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

19 Februarie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite. 
La inceputul acestui an, aflam de un nou tip de frauda pe internet care tintea in cumparatorii de produse de pe OLX.

Cum actioneaza infractorii cibernetici 

Falsi vanzatori afisau articole foarte cautate la preturi avantajoase (console Playstation 4 de pilda), intrau in legatura cu potentialii clienti, ii rugau sa discute mai multe pe mesageria WhatsApp, iar dupa ce pretextau ca nu se pot intalni personal cu cealalta parte, furnizau un link unde urma sa se faca plata pentru respectivul produs, link ce ducea la un site-clona, cu explicatia ca banii urmau sa fie blocati in platforma OLXpana la livrarea efectiva. Previzibil, dupa insusirea datelor cardului (numar, cod CVV) banii de pe acesta erau extrasi rapid si nimeni nu mai primea vreun produs. 

Este o variatiune la inselaciunea care aparuse la finele anului trecut, tot pe OLX, de aceasta data tintita spre vanzatorii de produse. Acestia erau contactati de falsi cumparatori care ii anuntau ca au facut deja plata in platforma OLX (era evident vorba tot de o clona) si ca nu trebuie decat sa introduca datele cardului personal accesand un link pentru a primi apoi contravaloarea tranzactiei. 

Dupa cum se vede, pretextele difera dar strategia ramane relativ neschimbata: redirectionarea victimei spre site-uri-clona si, profitand de neatentia sa, extragerea datelor cardului si ulterior a banilor. 

Cum ne putem proteja

Cea mai simpla metoda este sa pastram un card doar pentru tranzactiile pe internet. Asta insemnand cumparaturi online, dar si plati catre furnizorii de utilitati, catre prestatorii de servicii (ridesharing, furnizori de pizza, etc).

Pe acest card vor fi pastrate sume modeste iar soldul va fi alimentat periodic prin internet banking (pentru a scapa de drumurile la ghiseu pentru viramente) din contul principal al utilizatorului care poate fi la aceeasi banca sau la banci diferite. 

Este important deci sa existe conturi diferite si carduri diferite. Toate tranzactiile care necesita introducerea datelor cardului (numar, cod CVV) se vor face utilizand acest card de siguranta legat de un cont bancar avand un sold redus ca valoare. 

A doua modalitate de protectie este sa redirectionam mereu sumele aflate in contul de card spre contul de economii cand acestea depasesc o anumita valoare. Asta in cazul in care pachetul nostru de produse si servicii include si un cont de economii. In acest mod, soldul cardului nostru folosit pentru tranzactii online va fi mereu anemic. 

De fiecare data cand urmeaza sa faca o achizitie, posesorul cardului va muta banii din contul de economii pe contul atasat cardului, de fiecare data cand are o incasare, va transfera sumele excedendare inapoi in contul de economii. In acest mod, chiar daca nu observam la vreme ca suntem pe un site-clona, capturarea datelor cardului nostru nu se va solda cu pagube importante. 

Evident, paza buna trece primejdia rea, astfel incat este bine sa verificati foarte atent terminatia domeniului pe care sunteti redirectionati in cazul solicitarii unei plati, sa fiti atenti la modalitatea prin care sunteti abordati si la modul in care decurge comunicarea cu cei care va abordeaza (dialogurile sunt spontane sau par schematizate?, se vorbeste cu greseli ce par unele de traducere? etc). Chiar daca riscati sume mici, de ce sa le dati infractorilor cibernetici o satisfactie in plus?


Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Scoaterea majoritatii firmelor medii de sub plafonul de pret la energia electrica poate determina noi scumpiri in economie, pe masura cresterii costurilor de productie, iar majorarea inflatiei se poate reflecta in dobanzi mai mari la credite si depozite.

28 Sep 2022 | Banii si economia
Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Dupa un mic pas inapoi in iulie, inflatia a continuat sa creasca in august spre dezamagirea debitorilor si bucuria celor cu economii ce pot fi plasate in depozite sau titluri de stat.

12 Sep 2022 | Banii si economia
Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Leul a ajuns campion regional fata de euro, in ciuda celei mai mici dobanzi de politica monetara si a unor rezerve valutare ale Romaniei sub medie. Aprecierea din ultima perioada a fost insa urmata de o depreciere brusca in ultima sedinta valutara. Incotro se indreapta cursul de schimb?

08 Sep 2022 | Banii si economia
Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul