top banner

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

19 Februarie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite. 
La inceputul acestui an, aflam de un nou tip de frauda pe internet care tintea in cumparatorii de produse de pe OLX.

Cum actioneaza infractorii cibernetici 

Falsi vanzatori afisau articole foarte cautate la preturi avantajoase (console Playstation 4 de pilda), intrau in legatura cu potentialii clienti, ii rugau sa discute mai multe pe mesageria WhatsApp, iar dupa ce pretextau ca nu se pot intalni personal cu cealalta parte, furnizau un link unde urma sa se faca plata pentru respectivul produs, link ce ducea la un site-clona, cu explicatia ca banii urmau sa fie blocati in platforma OLXpana la livrarea efectiva. Previzibil, dupa insusirea datelor cardului (numar, cod CVV) banii de pe acesta erau extrasi rapid si nimeni nu mai primea vreun produs. 

Este o variatiune la inselaciunea care aparuse la finele anului trecut, tot pe OLX, de aceasta data tintita spre vanzatorii de produse. Acestia erau contactati de falsi cumparatori care ii anuntau ca au facut deja plata in platforma OLX (era evident vorba tot de o clona) si ca nu trebuie decat sa introduca datele cardului personal accesand un link pentru a primi apoi contravaloarea tranzactiei. 

Dupa cum se vede, pretextele difera dar strategia ramane relativ neschimbata: redirectionarea victimei spre site-uri-clona si, profitand de neatentia sa, extragerea datelor cardului si ulterior a banilor. 

Cum ne putem proteja

Cea mai simpla metoda este sa pastram un card doar pentru tranzactiile pe internet. Asta insemnand cumparaturi online, dar si plati catre furnizorii de utilitati, catre prestatorii de servicii (ridesharing, furnizori de pizza, etc).

Pe acest card vor fi pastrate sume modeste iar soldul va fi alimentat periodic prin internet banking (pentru a scapa de drumurile la ghiseu pentru viramente) din contul principal al utilizatorului care poate fi la aceeasi banca sau la banci diferite. 

Este important deci sa existe conturi diferite si carduri diferite. Toate tranzactiile care necesita introducerea datelor cardului (numar, cod CVV) se vor face utilizand acest card de siguranta legat de un cont bancar avand un sold redus ca valoare. 

A doua modalitate de protectie este sa redirectionam mereu sumele aflate in contul de card spre contul de economii cand acestea depasesc o anumita valoare. Asta in cazul in care pachetul nostru de produse si servicii include si un cont de economii. In acest mod, soldul cardului nostru folosit pentru tranzactii online va fi mereu anemic. 

De fiecare data cand urmeaza sa faca o achizitie, posesorul cardului va muta banii din contul de economii pe contul atasat cardului, de fiecare data cand are o incasare, va transfera sumele excedendare inapoi in contul de economii. In acest mod, chiar daca nu observam la vreme ca suntem pe un site-clona, capturarea datelor cardului nostru nu se va solda cu pagube importante. 

Evident, paza buna trece primejdia rea, astfel incat este bine sa verificati foarte atent terminatia domeniului pe care sunteti redirectionati in cazul solicitarii unei plati, sa fiti atenti la modalitatea prin care sunteti abordati si la modul in care decurge comunicarea cu cei care va abordeaza (dialogurile sunt spontane sau par schematizate?, se vorbeste cu greseli ce par unele de traducere? etc). Chiar daca riscati sume mici, de ce sa le dati infractorilor cibernetici o satisfactie in plus?


Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Falimentul unor banci de talie mai mica din SUA, preocuparea autoritatilor de salvare a tuturor deponentilor, riscurile sistemice aparute dupa problemele Credit Suisse amintesc de anii tensionati 2008-2009.

20 Mar 2023 | Banii si economia
Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Dorinta BNR de a prelua protectia consumatorilor de servicii financiare de la ANPC si replica autoritatii pe marginea acestui subiect au fost in atentia publicului saptamana trecuta. Iata cum se pozitioneaza si inteligenta artificiala in respectiva chestiune.

13 Mar 2023 | Banii si economia
BNR vrea sa preia protectia consumatorilor de servicii bancare de la ANPC

BNR vrea sa preia protectia consumatorilor de servicii bancare de la ANPC

Intr-o adresa catre Senat in legatura cu pozitia institutiei fata de un proiect legislativ vizand cresterea incluziunii financiare, BNR afirma ca doreste preluarea atributiilor ANPC privind protectia consumatorilor de produse si servicii bancare.

08 Mar 2023 | Banii si economia
Ce forte se confrunta pe frontul valutar in Romania

Ce forte se confrunta pe frontul valutar in Romania

Stabilitatea cursului de schimb leu-euro care dateaza de la inceputul anului 2019 a oferit castiguri nesperate celor care au economisit in lei, dar dezechilibrele in plan macroeconomic s-au adancit intre timp.

03 Mar 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul