Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia. 

Am comparat evolutiile valutare din ultimii doi ani iar concluzia care se formeaza punand cap la cap evolutia paritatilor este ca dezechilibrele la nivel macro din Romania incep sa se simta in cursul de schimb. Fata de 9 aprilie 2019, leul pierduse 3,58% pana pe 8 aprilie 2021 fata de euro (de la o cotatie de 4,7526 lei/euro s-a ajuns la 4,9228 lei/euro). 

Aparent, nimic ingrijorator. Deprecierea monedei nationale de 3,5% in 2 ani este de aproape doua ori mai mica de pilda decat dobanda la titlurile de stat pe un an, deci cine a avut banii plasati in lei a iesit oricum in castig avand in vedere dobanzile reduse la depozitele la termen in euro. 

Nu stim insa daca se va putea spune acelasi lucru si anul viitor, avand in vedere ca dobanzile la titlurile de stat au scazut usor intre timp fata de nivelul din 2020 iar Ministerul Finantelor emite de anul trecut titluri de stat in euro unde dobanda este in apropierea pragului de 2% pe an. 

De remarcat o anumita accelerare a deprecierii in 2021, avand in vedere ca aproape jumatate din pierderile consemnate de moneda nationala in intervalul 9 aprilie 2020-8 aprilie 2021 s-au petrecut in acest an (pe 9 aprilie 2020 cursul leu/euro era de 4,8278 lei, iar acesta a inceput 2021 la 4,8694 lei). 

Valutele regionale isi iau revansa

Anul trecut leul se putea fali cu evolutia sa in fata monedelor din Cehia, Polonia, Ungaria. Punand baza in 9 aprilie 2019, leul era mai puternic fata de toate trei un an mai tarziu. De la 1,1087 lei zlotul polonez coborase la 1.0616 (-4,2%), coroana din Cehia se ieftinise de la 0,1856 lei la 0,1794 (-3,3%) iar 100 forinti maghiari coborasera de la 1,4779 lei la 1,3621 lei (-7,8%). 

Ei bine, daca ne raportam la cotatiile valutare din 2020, pe 8 aprilie 2021 atat zlotul cat si forintul si coroana din Cehia s-au apreciat fata de leu. Zlotul a recuperat cam jumatate din pierdere ajungand la 1,081 lei, 100 forinti au ajuns sa valoreze  1,3730 lei, iar coroana ceha avansase cel mai mult, depasind cotatia din 9 aprilie 2019 (0,19 lei). Ce putea determina o asemenea dinamica?

Inflatia, datoria publica incep sa aiba un cuvant de spus

Accelerarea deprecierii leului in 2021 poate fi pusa, partial, si pe seama inflatiei. Cresterea preturilor peste reperul de 3% in lunile de iarna nu e bine digerata de cursul valutar si induce un puseu de depreciere fata de euro. 

In plus, datoria publica avanseaza mult prea rapid pentru a mentine forta leului. Sa nu uitam ca la finalul lui 2018 aveam o datorie publica de 35% din PIB iar la sfarsitul acestui an vom avea una de peste 50% din PIB, posibil spre 55% din PIB. Or, o crestere de 20% din PIB a datoriei publice in numai 3 ani nu este de natura a da incredere celor care cumpara titluri guvernamentale. 

Ca sa puna capac, economia americana isi revine mai repede decat cea europeana, programele de stimulare (bani cash dati efectiv familiilor americane) produc ceva inflatie, randamentul titlurilor guvernamentale americane creste, iar multi investitori scot bani din economiile emergente pentru a le cumpara, deci leul se depreciaza si din aceasta cauza.

Ramane de vazut daca si la finalul acestui an, cine si-a pastrat economiile in lei va fi la fel de optimist ca in 2019 sau 2020 raportat la alternativa plasarii lor doar in euro. Pana la urma, un portofoliu cat mai diversificat e cheia succesului mereu, si cu atat mai mult in vremurile de incertitudine. 

Pe site-ul Conso puteti urmari cotatii valutare in timp real.  Aveti la dispozitie in acest fel dinamica tranzactionarii in pietele internationale a perechilor euro-leu, euro-dolar, euro-franc elevetian, euro-lira sterlina, euro-yen japonez dar si euro-zlot, euro-forint si euro-coroana din Cehia, avand in acest fel o imagine comparata a evolutiei valutelor regionale. Amatorii de analiza tehnica au la dispozitie si un grafic euro-leu cu instrumentele aferente.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus