Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele. 

Din 15 decembrie, cei interesati sa isi schimbe electrocasnicele din casa cu unele mai noi si mai putin energofage urmau sa se inscrie pe o lista pe site-ul Adminstratiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro). Autoritatile au anuntat insa ca procedura va suferi o amanare, pe fondul unor suspiciuni privind fraudele informatice, iar data startului urmeaza sa fie reprogramata. In limita a 40 milioane lei se vor acorda vouchere pentru achizitia unui aspirator (200 lei), masina de spalat rufe sau tableta (300 lei), masina de spalat vase, frigider, combina frigorifica, televizor, uscator de rufe sau aparat de aer conditionat (400 lei), laptop (500 lei). 

Dupa validarea listelor cu solicitanti, cei acceptati in program vor avea la dispozitie 15 zile pentru a-si schimba voucherele cu electrocasnice noi platind diferenta comerciantului, avizat la randul sau de autoritati. Cei care doresc sa isi schimbe aparatura electrocasnica vor trebui sa predea insa produsele vechi comerciantului de unde le iau pe cele noi, cu exceptia uscatoarelor de rufe si masinilor de spalat vase, in cazul carora pot fi aduse la schimb alte electrocasnice din lista. 

Fata de 2019, pe langa laptopuri si tablete, in lista programului Rabla pentru electrocasnice au mai aparut aspiratoarele si uscatoarele de rufe. 

Urmariti cu grija preturile

Anul trecut au existat voci care s-au plans ca Rabla pentru electrocasnice ajuta mai mult comerciantii decat consumatorii. Asta deoarece in cele 15 zile in care voucherele puteau fi preschimbate in produse au disparut subit reducerile de preturi. 

Pentru cei mai putin avizati cu micile secrete ale comertului online, sa spunem ca preturile produselor urmeaza o traiectorie oarecum ciclica in timpul unui an, pornind de la un maxim care reprezinta pretul de lista si trecand apoi prin diferite promotii care aduc disconturi raportate la acesta si revenind periodic la pretul de lista dupa incheierea campaniilor promotionale. 

Ei bine, in perioada campaniei pentru Rabla la electrocasnice multi retaileri au revenit brusc la preturile de lista de anul trecut, ceea ce inseamna ca reducerile de 15-20% care erau frecvente au disparut repede. Iar un procent de 15% sau 20% poate echivala cu valoarea voucherului oferit de stat sau se poate apropia foarte mult de acesta. 

Sfatul care se poate da posesorilor de vouchere este sa identifice daca e vorba de o nevoie reala sau doar de una indusa de “oportunitate”. Chiar trebuie sa inlocuiasca un produs mai vechi sau doar doresc sa profite de o reducere de 200-500 lei din pretul unuia nou? Sunt nemultumiti cu ce au sau vor pur si simplu mai mult? 

Iar daca schimbarea produselor vechi reprezinta o necesitate, ar trebui cercetata treiectoria preturilor la produsele vizate. Au si acum reduceri sau sunt la preturile de lista? Cat au costat respectivele produse de Black Friday si cat costa acum? 

Comparatoarele de preturi pot da la randul lor o mana de ajutor identificand cele mai bune oferte pentru produsele vizate. 

Atentie si la sezonalitate

Cine chiar dorea sa faca o schimbare in parcul electrocasnicelor familiei a urmarit probabil traiectoria preturilor din ultima perioada si stie daca nu cumva au fost marite pe ultima suta de metri pentru a se profita de campania finantata de autoritati. Iar daca cresterea preturilor anuleaza voucherul sau il face irelevant ca valoare mai bine renunta la achizitie, in ianuarie vor reveni in forta promotiile pentru ca putina lume mai scoate bani din buzunar dupa Black Friday si Craciun, mare parte din pretextele de inoire fiind deja bifate. 

De remarcat ca in 2019 campania Rabla pentru electrocasnice venea vara, cand retailerii se confruntau cu o scadere naturala a cererii in sezonul concediilor dar in acest an campania e plasata mai putin fericit, dupa Black Friday si inainte de Craciun, cand preturile tind sa se apropie de valoarea lor de lista. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus