top banner

Pagina 8 - Banii si economia: Articole, știri și sfaturi financiare

Cum a evoluat economia Romaniei dupa cresterea record de anul trecut?

Avertismentele analistilor incep sa se adevereasca si in privinta vitezei de crestere a economiei romanesti. Aceasta s-a redus semnificativ in primul trimestru al acestui an, fata de valorile record inregistrate anul trecut, si s-a oprit la 4% fata de primul trimestru al anului 2017. Cum reactioneaza principalii indicatori la datele INS?

15 Mai 2018 | Banii si economia

Primul pas pentru infiintarea Autoritatii europene de combatere a spalarii banilor

Autoritatile de supraveghere bancara din statele membre ale Uniunii Europene, alaturi de institutiile comunitare, au convenit asupra infiintarii unei Autoritati comune de combatere a spalarii banilor. Propunerea a fost sustinuta in cadrul primei dezbateri publice initiata de Comitetul Special TAX3 infiintat la nivelul Parlamentului European.

27 Apr 2018 | Banii si economia

Populatia din UE, tot mai activa in munca! Pe ce loc e Romania?

Semn de insanatosire a economiei in Uniunea Europeana: rata de ocupare a fortei de munca a depasit nivelul inregistrat inainte de criza si se apropie de obiectivul stabilit pentru 2020, respectiv 75%. In 2017, aceasta a urcat la 72,2% (de la 71,1% cu un an in urma). Situatia difera, insa, de la tara la tara, ca si obiectivul pentru 2020.

23 Apr 2018 | Banii si economia

Care sunt drepturile de care vor beneficia toti consumatorii europeni?

Comisia Europeana intentioneaza sa uniformizeze drepturile de care beneficiaza consumatorii europeni in toate tarile membre. Acestea sunt, in prezent, diferite, astfel ca gradul de protectie variaza de la tara la tara. Masura a devenit necesara ca urmare a unor cazuri de genul „Dieselgate” sau cel al produselor cu dublu standard de calitate.

17 Apr 2018 | Banii si economia

Rata anuala a inflatiei, la maximul ultimilor aproape 5 ani

Institutul National de Statistica a anuntat o rata anuala a inflatiei de 5% in martie 2018, maximul ultimilor aproape 5 ani. O rata mai mare a inflatiei anuale nu a mai fost inregistrata din iunie 2013, cand preturile de consum au urcat cu 5,37%. In martie 2017, rata anuala a inflatiei era de numai 0,2%.

12 Apr 2018 | Banii si economia

Romania, in topul deficitelor de cont curent din UE

Romania a inregistrat unul dintre cele mai mari deficite de cont curent din Uniunea Europeana in ultimul trimestru din 2017, dupa Marea Britanie si Grecia, conform Eurostat. Din Europa Centrala si de Est acesta este insa cel mai mare.

11 Apr 2018 | Banii si economia

Ar trebui repatriata rezerva de aur a Romaniei?

Disputa cu privire la rezerva de aur a Romaniei depozitata la Banca Angliei revine in actualitate dupa anuntul Ungariei de repatriere a celor 3 tone de aur detinute la Londra. Rezerva Romaniei are 103 tone si, potrivit BNR, 60% este pastrata la Londra pentru a conferi incredere in economia nationala. Decizia este contestata insa de unii analisti.

10 Apr 2018 | Banii si economia

BNR: Care sunt cele mai mari temeri ale bancilor din Romania?

Bancile din Romania au identificat, la finalul anului trecut, sase riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa stabilitatii sectorului financiar autohton. Printre acestea se numara cresterea accelerata a creditarii populatiei, evolutia pietei imobiliare, dar si cadrul legislativ incert.

23 Mar 2018 | Banii si economia

CE ia masuri pentru promovarea finantarilor 'verzi'

Comisia Europeana anunta masuri importante pentru finantare sustenabila si pentru inovare in domeniul financiar. Institutia a prezentat un pachet de masuri in acest sens, care vizeaza aprofundarea Uniunii Pietei de Capital, printre care se numara propuneri privind FinTech-urile dar si un plan de actiune pentru finantele durabile.

08 Mar 2018 | Banii si economia
Impozitarea progresiva: intre ideologie si realitatea economica

Impozitarea progresiva: intre ideologie si realitatea economica

In ultima vreme am vazut ca revine in dezbaterea publica tema impozitarii progresive, probabil din doua motive principale: unul este nevoia de venituri bugetare pentru a acoperi cheltuielile in crestere, iar celalalt este, pentru ca impozitarea progresiva este perceputa drept “echitabila”, mai ales de o guvernare “de stanga”.

14 Feb 2018 | Banii si economia
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

Compară