De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

Citeam zilele trecute pe Facebook o postare in care cineva tocmai decisese sa cumpere un bitcoin la nasterea fiului sau, dupa ce in urma cu 4 ani facuse la fel de ziua fiicei, convins ca istoria se va repeta. 

Atunci moneda virtuala era sub 1.000 de dolari, iar acum a trecut de 16.000, amenintand recordul stabilit la inceputul lui 2017, cand se apropiase amenintator de pragul de 20.000 de dolari. 

La un asemenea ritm de multiplicare, ar insemna ca pentru nasterea altui copil peste inca 4 ani, ar trebui sa scoata din buzunar 256.000 dolari (16 x 16.000). 

Evident ca nu suna plauzibil o asemenea poveste de succes, care mai curand duce cu gandul la o alta bula din istorie, la cea a lalelelor olandeze. Cand se ajunsese ca pe varful bulei, un bulb de soi mai rar sa coste cam cat o casa mai modesta. Posibil ca si atunci sa fi existat oameni cu dare de mana care sa faca un cadou sub forma de bulb la nasterea vreunui copil.

Pe ce se bazeaza isteria crypto de azi?

Cumva neasteptat, desi bitcoinul exista si prin 2010, cand am avut o bula pe pretul metalelor pretioase (aurul cocheta atunci cu 1.900 dolari/uncia) teama de inflatie nu a dus atunci la descoperirea bitcoinului ca alternativa. 

Oamenii au descoperit destul de repede ca intr-o economie preponderent privata e greu de fabricat inflatie, chiar sa se vrea asta (nu poti creste toate ventiurile la comanda), aurul a inceput sa scada, iar bursele sa isi revina dupa marea criza financiara. 

Dupa o incercare de inflamare a cotatiilor peste 1.000 dolari dupa criza bancara din Cipru urmate de o corectie agresiva cand China a interzis tranzactiile cu bitcoin in 2014, moneda virtuala a inceput sa urce iar din 2017 si a tot crescut de atunci de la 1.000 la aproape 20.000 dolari. Iar explozia bitcoin a tras in sus si alte cryptomonede, precum litecoin sau ethereum (pentru amatorii de asa ceva, exista si o creatie autohtona-Elrond). 

Ce mana acum in lupta investitorii in bitcoin daca hiper-inflatia nu mai este o amenintare credibila? Constatarea ca bula datoriilor a crescut nesustenabil (totusi, sa nu uitam cine detine aceste datorii-marile corporatii financiare in buna parte-cand ne imaginam reformarea peste noapte a sistemului) si aceeasi sete de speculatii care a umflat de-a lungul vremii si alte bule spectaculoase. 

Pana la bitcoinul bancilor centrale nu e decat un pas

Cine isi imagineaza ca Bitcoinul se va umfla la infinit, pentru a face loc in el masei monetare actuale, viseaza frumos. Bancile centrale nu vor asista impasibile la asta si dupa perioada de descurajare declarativa urmeaza implementarea propriilor monede virtuale. Deja oficialii BCE declara ca in 2-4 ani am putea avea o astfel de moneda virtuala emisa de la Bruxelles. China cocheteaza si ea cu astfel de moneda si ce ati zice daca noua constructie gigantica de liber schimb tocmai lansata de 15 tari din Asia-Pacific (printre care China, Japonia, Coreea de Sud) ar avea in spate in curand o cryptomoneda? Si, pentru credibilitate, una legata de aur? Ce s-ar alege de cotatiile bitcoin din prezent in acest caz?

In lume exista mult prea multi bani pentru a nu fi umflate din vreme in vreme bule speculative. Sa ne gandim ca in ultimii 20 de ani am avut bula dotcom, bula subprime, bula petrolului, bula aurului si acum bula crypto. Si, cum se intampla mai mereu, investitorii avizati se imbarca la timp si parasesc corabia speculativa exact cand navaleste grosul pasagerilor adusi de fanfara media si care habar nu au ca tocmai si-au cumparat un loc la bordul noului Titanic financiar.

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus