Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

Analistii JP Morgan considera ca pana la un trilion de dolari vor invada pietele anul viitor provenind din fonduri speculative, achizitii de retail, rascumparari de active. 

Invazie de capital pe pietele de actiuni in 2021?

In consecinta, indicele S&P500 se va aprecia cu 25%, pana la 4.600 de puncte, pe fondul atenuarii riscurilor privind razboiul comercial SUA-China, a incertitudinilor privind alegerile din Statele Unite si avasului vaccinarii in lumea occidentala. 

Oferta de bani pentru pietele de actiuni ar urma sa creasca cu 24% anul viitor, investitorii urmand sa puna capital suplimentar la treaba mai ales in prima jumatate a lui 2021. 

Partea buna a acestei exuberante, daca trendul urmeaza a se confirma, este ca se vor recupera o parte a locurilor de munca pierdute in timpul pandemiei, in special in zonele cele mai lovite de inchiderea economiilor-HORECA, turism, industria de beauty, etc. 

Partea mai putin buna este ca dupa un asemenea avant urmeaza invariabil o prabusire corectiva. Iar cele mai mari scaderi le vor avea activele care au urcat cel mai mult intre timp. 

Indicele S&P500, “oglinda” bursei americane, a avut o prabusire din zona 3.300 puncte pana la 2.200 puncte intre mijlocul lui februarie si sfarsitul lui martie 2020, dar acum a depasit deja 3.600 de puncte si, cum bursele anticipeaza, putem afirma ca indicele a iesit deja din pandemie fiind la valori mai mari decat la inceputul acesteia. 

La noi, BET se apropie timid de valorile de la inceputul anului dar sa nu uitam ca exista ceva dezechilibre suplimentare acumulate in economia autohtona si o ajustare fiscala destul de dura la orizont. 

Primele semne ale exuberantei viitoare

Bitcoinul a depasit zilele trecute de borna istorica de 20.000 dolari. Airbnb a derulat recent o oferta publica initiala (IPO) in SUA cu o traiectorie interesanta a pretului. 

Initial, compania a dorit sa vanda actiuni in intervalul 44-50 dolari/actiune, apoi l-a majorat la 56-60 dolari dar oferta s-a inchis la 68 dolari. In prima zi de tranzactionare de la listare actiunile urcasera la aproape 120 dolari! Capitalizarea companiei se invarte in jurul a 90 miliarde dolari dar profiturile dupa al treilea trimestru erau undeva peste 200 milioane. 

Dobanzile mici, tinzand spre zero, au dinamitat ideea de economisire dar si pe cea de investitie conservatoare. Faptul ca dobanzile sunt acum aproape zero nu insemna ca e normal ca si dividendele sa fie o cantitate neglijabila. 

In definitiv, daca pentru deponenti s-au inventat plafoanele de garantare, pentru actionari nu exista asa ceva, daca profiturile companiei se prabusesc principalul va fi afectat iar daca apare falimentul nu mai vorbim mai deloc de principal.

Faptul ca un dividend de 1-2% ar trebui considerat acum noua stare normala de lucruri e profund gresit, riscul investitiei ar trebui recompensat mai bine pe termen lung. 

Dar, cand grosul banilor care intra in pietele de capital sunt fonduri speculative pe termen scurt, ce pretentie sa mai avem? 
Viitorul ne va arata daca vom tot asista la umflari si spargeri de bule in cicluri din ce in ce mai scurte pana cand o resetare a sistemului monetar nu va mai parea un scenariu SF. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus