top banner

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

25 Noiembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.
Pretul energiei electrice stabilit marti pentru miercuri 24 noiembrie a atins 1.400 lei/MWh, cu un varf intermediar de 1.900 lei/MWh pe intervalul orar 17-18, noi recorduri in materie pentru piata pentru ziua urmatoare (PZU). 

Asta in condtiile in care autoritatile au adoptat recent o lege care plafona preturile pentru consumatorii casnici in intervalul noiembrie-martie, la 0,37 lei KWh pentru gaze naturale si 1 leu KWh pentru energie electrica, preturi finale, pentru un consum echivalent cu 300 KWh/luna (1500 KWh pentru toata perioada) la energie electrica si 1000 m3 de gaze naturale pentru intreaga perioada.

Cum arata ofertele la energie in comparatorul ANRE

Pe site-ul ANRE, comparand ofertele actuale pentru Bucuresti, cu toate taxele incluse, inclusiv TVA, pentru un consum de 100 KWh, pe prima pozitie avem Hidroelectrica cu 628 lei/MWh, oferta ferma pentru piata concurentiala pentru un an, urmata de ofertele pentru serviciu universal ale Enel, Electrica, E.ON, CEZ si Tinmar Energy, intre 750 si 860 lei/MWh, oferte care expira insa la sfarsitul acestui an. 

Pe piata concurentiala, dupa Hidroelectrica, cea mai buna oferta este a CEZ Vanzare cu 890 lei/MWh (pret valabil 3 luni) si Nova Power & Gas (durata contract 6 luni) cu 960 lei/MWh. 

Pe piata concurentiala, cea mai buna oferta a greilor din domeniu este cea a E.ON la 1.217 lei/MWh, urmeaza Enel la 1.260 lei/MWh. OMV, care produce energie electrica din gazele extrase in regie proprie, are oferta la 1.346 lei/MWh. 

Spre deosebire de gazele naturale unde varful consumului casnic este in sezonul rece, la energia electrica facturile la consumator vor avea un puseu dupa aprillie 2022, cand expira perioada de plafonare, si nu au sanse sa se reduca semnificativ in cursul anului. 

In plus, cum ponderea pietei pentru ziua urmatoare pentru energia tranzactionata se apropie de jumatate din consumul intern, sansele ca in comparatoarele ANRE sa apara preturi semnificativ mai mici decat in tranzactiile derulate prin PZU sunt reduse. 

Ce se intampla pe piata gazelor

Spre deosebire de piata energiei electrice, piata gazelor naturale se bazeaza pe contracte bilaterale ale caror preturi pot diferi foarte mult in functie de capacitatea de negociere a ofertantilor. 

Pe Bursa Romana de Marfuri, contractele incheiate in aceasta luna s-au facut la preturi cuprinse intre 540 si 700 lei/MWh. 

In comparatorul ANRE, alegand Bucurestiul ca locatie, cea mai buna oferta este cea a E.ON cu un pret de furnizare (care nu contine TVA) de 353 lei/MWh. Urmeaza Distrigaz Vest cu 392 lei, Premier Energy cu 438 lei/MWh, Nova Power & Gas cu 491 lei/MWh. Dintre companiile mari, Enel are oferta la 624 lei/MWh, Engie la 672 lei/MWh, CEZ la 798 lei/MWh, etc. 

Dupa cum se vede, daca pe piata energiei electrice exista macar o oferta pe piata concurentiala sensibil sub pretul plafonat de 1000 lei/MWh-vorbim de Hidroelectrica, pe piata gazelor naturale cea mai buna oferta care contine TVA este peste pretul plafonat (420 lei/MWh fata de 370 lei/MWh), restul competitorilor pozitionandu-se peste acest nivel. Din pacate pentru consumatorii casnici, Romgaz care este echivalentul Hidroelectrica pe piata gazelor (companie unde statul este, de asemenea, actionar majoritar) nu are are oferte  pentru acestia. 

Este destul de limpede in aceasta conjunctura ca interventia statului nu a calmat pietele din energie, mai ales cata vreme furnizorii sunt despagubiti daca cumpara mai scump si vand la pretul plafonat, iar singura speranta este ca scaderea preturilor sa vina din reducerea cererii si instalarea de capacitati noi de productie. 

Adica in timp, dupa ce consumatorii vor fi lasati sa se descurce cu primul val de facturi majorate substantial din primavara (sau chiar din iarna, pentru consumatorii de gaze de la case, care majoritatea nu se incadreaza in consumul plafonat). 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia
Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Valoarea medie a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% in ultimii cinci ani, iar estimarea pentru acest an este ca acestea sa ajunga la peste 800 lei/luna pentru fiecare angajat, conform unui studiu Benefit.

20 Mai 2022 | Banii si economia
Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Desi ponderea datoriei Romaniei raportata la PIB se mentine in jurul a 50%, cresterea dobanzilor la noile imprumuturi cu scadente apropiate de 10 ani este ingrijoratoare, tara noastra conducand topul statelor UE.

18 Apr 2022 | Banii si economia
Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

La finalul lunii martie a.c., ziua de 11 aprilie a fost declarata Ziua Educatiei Financiare, printr-un proiect legislativ votat in Parlament cu o larga majoritate. Este un pas inainte, dar sunt necesari inca multi altii pentru ca romanii sa fie mai pregatiti in fata viitoarelor crize.

11 Apr 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul