top banner

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

07 Iunie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc. 
Perceptia indusa publicului dupa anuntarea inflatiei de peste 3% de la inceputul anului a fost ca exista cauze ce tin mai degraba de hazard decat de o tendinta de durata instalata in economie. 

Adica ar fi de vina pretul combustibililor (influentat de oscilatiile din pietele interna?ionale ale titeiului) si cel al energiei electrice (ca urmare a liberalizarii totale pentru populatie). 

Ei bine, din cresterea de 3,2% consemnata in aprilie 2021 fata de aprilie 2020, o parte importanta a venit din aceste surse, dar exista si alte produse si servicii care au dat o mana consistenta de ajutor. 

Energia si combustibilii au dat tonul scumpirilor

De pilda, energia electrica s-a scumpit cu aproape 17%. Cum ponderea sa in cosul inflatiei este de 4,64%, rezulta ca din cresterea preturilor de 3,2%, felia cuvenita energiei electrice reprezinta 0,78%. 

Combustibilii s-au scumpit la randul lor cu 8,66%. Cum ponderea lor in cosul de consum este de 8,75%, rezulta o contributie generala de 0,75%. Una peste alta, din combustibili si energie electrica vine mai putin de jumatate din cresterea preturilor de 3,2% din ultimul an. 

Iar faptul ca estimarile BNR pentru finalul acestui an vizeaza o inflatie de peste 4% (4,1% in decembrie 2021 fata de decembrie 2020) ne duce cu gandul la o crestere constanta a preturilor din zone ce nu tin de energie si in perioada urmatoare. 

De altfel, printre produsele cu cresteri mai mari decat media IPCC in ultimele 12 luni sunt: 

Nr.crt Articol Crestere 2021(%) Pondere cos (%)
1 en. electrica 17 4.6
2 combustibili 8.6 8.7
3 ulei 11 0.6
4 tigari 7 6.5
5 igiena/cosmetica 6.5 1.2
6 ingrijiri medicale 5.2 1.8
7 paine 4.8 3.4
8 peste/conserve peste 4.2 1.2
9 branza 4 1.1

Robor merge in sens invers. Pana cand?

In ciuda cresterilor de preturi din economie, pe piata bancara Robor la 3 luni este la minimele ultimului an, coborand recent la 1,5% (in urma cu un an era la 2,4%). 

IRCC, referinta pentru creditele mai noi, este la randul sau la 1,67%, dupa ce in urma cu un an se afla si acesta la peste 2,4%. 

Excesul de lichiditate din piata interbancara, alimentat de deficitul bugetar consistent, nu va fi insa o constanta de neclintit. 

Daca presiunile inflationiste se mentin si in 2022, BNR ar putea trece la majorarea graduala a dobanzilor, iar aici intervin ceva probleme pentru posesorii de credite, care isi vor vedea ratele majorate. 

Cel mai intelept lucru pentru cei care cocheteaza cu ideea unor noi imprumuturi acum, pe valul consumului eliberat din chingile pandemiei, ar fi sa isi dozeze foarte bine efortul de rambursare, asigurandu-si un raport cat mai linistitor intre ratele bancare si veniturile recurente. 

Si, de ce nu, sa caute produse cu dobanzi fixe, care ii vor scuti de emotii in ipoteza cresterii ROBOR/IRCC. Comparatoarele Conso.ro sunt un instrument extrem de util in acest sens.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul