Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc. 

Perceptia indusa publicului dupa anuntarea inflatiei de peste 3% de la inceputul anului a fost ca exista cauze ce tin mai degraba de hazard decat de o tendinta de durata instalata in economie. 

Adica ar fi de vina pretul combustibililor (influentat de oscilatiile din pietele interna?ionale ale titeiului) si cel al energiei electrice (ca urmare a liberalizarii totale pentru populatie). 

Ei bine, din cresterea de 3,2% consemnata in aprilie 2021 fata de aprilie 2020, o parte importanta a venit din aceste surse, dar exista si alte produse si servicii care au dat o mana consistenta de ajutor. 

Energia si combustibilii au dat tonul scumpirilor

De pilda, energia electrica s-a scumpit cu aproape 17%. Cum ponderea sa in cosul inflatiei este de 4,64%, rezulta ca din cresterea preturilor de 3,2%, felia cuvenita energiei electrice reprezinta 0,78%. 

Combustibilii s-au scumpit la randul lor cu 8,66%. Cum ponderea lor in cosul de consum este de 8,75%, rezulta o contributie generala de 0,75%. Una peste alta, din combustibili si energie electrica vine mai putin de jumatate din cresterea preturilor de 3,2% din ultimul an. 

Iar faptul ca estimarile BNR pentru finalul acestui an vizeaza o inflatie de peste 4% (4,1% in decembrie 2021 fata de decembrie 2020) ne duce cu gandul la o crestere constanta a preturilor din zone ce nu tin de energie si in perioada urmatoare. 

De altfel, printre produsele cu cresteri mai mari decat media IPCC in ultimele 12 luni sunt: 

Nr.crt Articol Crestere 2021(%) Pondere cos (%)
1 en. electrica 17 4.6
2 combustibili 8.6 8.7
3 ulei 11 0.6
4 tigari 7 6.5
5 igiena/cosmetica 6.5 1.2
6 ingrijiri medicale 5.2 1.8
7 paine 4.8 3.4
8 peste/conserve peste 4.2 1.2
9 branza 4 1.1

Robor merge in sens invers. Pana cand?

In ciuda cresterilor de preturi din economie, pe piata bancara Robor la 3 luni este la minimele ultimului an, coborand recent la 1,5% (in urma cu un an era la 2,4%). 

IRCC, referinta pentru creditele mai noi, este la randul sau la 1,67%, dupa ce in urma cu un an se afla si acesta la peste 2,4%. 

Excesul de lichiditate din piata interbancara, alimentat de deficitul bugetar consistent, nu va fi insa o constanta de neclintit. 

Daca presiunile inflationiste se mentin si in 2022, BNR ar putea trece la majorarea graduala a dobanzilor, iar aici intervin ceva probleme pentru posesorii de credite, care isi vor vedea ratele majorate. 

Cel mai intelept lucru pentru cei care cocheteaza cu ideea unor noi imprumuturi acum, pe valul consumului eliberat din chingile pandemiei, ar fi sa isi dozeze foarte bine efortul de rambursare, asigurandu-si un raport cat mai linistitor intre ratele bancare si veniturile recurente. 

Si, de ce nu, sa caute produse cu dobanzi fixe, care ii vor scuti de emotii in ipoteza cresterii ROBOR/IRCC. Comparatoarele Conso.ro sunt un instrument extrem de util in acest sens.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus