Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%. 

Cresterile dobanzii operate de bancile centrale au darul de a tempera avansul inflatiei si deprecierea monedei nationale. 

Cum leul a ramas relativ stabil in ultimul an, spre deosebire de preturile la energie, decizia BNR este tintita mai degraba spre acestea din urma, in incercarea de a da o mana de ajutor pentru cumintirea acestor preturi, chiar daca banca centrala nu poate controla direct cotatiile la gaze si energia electrica. 

Cum influenteaza dobanzile facturile la utilitati

Recent autoritatile au decis sa compenseze cu 25% cresterea facturilor la energia electrica si gazele naturale in cazul in care cei vizati de masura se incadreaza in anumite limite de consum. Cu alte cuvinte, subventia vine cu conditia rationalizarii consumului. 

Un efect asemanator se produce si prin ridicarea dobanzii de politica monetara. Cum multa lume are credite de nevoi personale, imobiliare sau carduri de credit, majorarea ratelor lunare echivaleaza cu rationalizarea altor cheltuieli, iar cele la energie au o pondere in crestere in ultima vreme.

Si iata cum decizia BNR se suprapune peste cea a Guvernului, determinand consumatorii sa isi ajusteze consumul, in acest fel ajungandu-se la reducerea preturilor din energie odata cu reducerea cererii. 

Sigur, autoritatile au la dispozitie si alte masuri posibile in acest scop, cum ar fi plafonarea preturilor in paralel cu interzicerea exporturilor  sau controale drastice la producatori, distribuitori si furnizori din partea ANRE pentru limitarea adaosurilor consistente, care sa grabeasca corectia preturilor in perioada urmatoare, dar cel mai facil de implementat sunt cele deja operate in acest moment.

Ce trebuie sa stie debitorii si investitorii?

Ne aflam la inceputul unui drum presarat cu mai mutle halte de majorare a dobanzii BNR, decizia din 5 octombrie fiind doar inceputul acestuia. 

Cresterea preturilor la energie are si o componenta speculativa (vezi cresterea cotatiilor certificatelor de carbon) dar si una structurala (strategia UE de incurajare a energiei verzi si descurajare a energiilor poluante) si e greu de crezut ca vom scapa prea repede de preturile mari din energie.

De altfel, BNR nu este singura banca din regiune care decide sa isi modifice politica monetara-Ungaria, Cehia si de ieri, si Polonia, au inceput deja acest ciclu. 

Faptul ca dobanzile se vor majora pe termen mediu implica niste corectii atat pe piata imobiliara, unde achizitiile se fac preponderent prin credit, iar o scumpire a creditului duce la micsorarea cererii solvabile, cat si pe piata de capital, unde dividendele incep sa isi piarda din atractivitate in comparatie cu dobanzile la termen. 

Cu alte cuvinte, cei care urmaresc achizitii in aceste zone ar trebui sa astepte ajustari palpabile de preturi inainte de a le demara. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus