top banner

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

13 Octombrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.
Institutul National de Statistica a anuntat marti inflatia la nivelul lunii septembrie iar vestea proasta este ca aceasta a ajuns la 6,3% raportat la septembrie 2020. 

Fata de august, cand inflatia anuala era de 5,3%, avem un salt de un punct procentual, foarte mare pentru o singura luna. De unde vine aceasta inflatie? Din pacate, nu doar din combustibili, energie electrica si gaze, chiar daca acestea au salturi de 16%, 24% si 20% fata de nivelurile de pret din urma cu un an. 

Ponderea combustibililor in cosul inflatiei este insa de 8,7% iar cea a energiei electrice, gazelor si incalzirii centrale de 8,2%, ceea ce face sa avem o contributie cumulata din aceste surse de 3,2 puncte procentuale din cresterea preturilor, cam jumatate din inflatia raportata. 

Restul pot fi contabilizate in buna parte ca o contributie a cresterii preturilor la energie si combustibili in celelalte preturi de consum, o evolutie care va continua si lunile urmatoare. 

Unde se plaseaza bonificatiile pentru economisire

In vara lui 2018, cand se relansau titlurile de stat pentru populatie, dobanda oferita era de 5% pentru titlurile cu maturitate de 5 ani. Inflatia in 2018 urma sa fie de 4,6%, deci exista un mic bonus raportat la inflatie, care se va mari in anii urmatori cand inflatia a fost de 3,8% (2019) si 2,6% (2020). Acum lucrurile s-au schimbat radical iar statul ofera randamente real-negative pe toate scadentele programului Tezaur. 

Astfel, la un an dobanda este de 3,5%, la 3 ani de 4% iar la 5 ani de 4,4%. Este cel mai mare ecart fata de inflatie din ultimii ani, de aceasta data in defavoarea celor care economisesc. 

Daca cresterea preturilor va ajunge la 7% pe final de an, cum de altfel estimeaza una dintre cele mai importante banci din Romania, atunci dobanzile de la titlurile de stat pe un an vor reprezenta doar jumatate din avansul preturilor de consum, o pedeapsa aspra pentru cei care economisesc disciplinat. 

Daca ne mutam in zona depozitelor la termen, o singura banca ofera o dobanda usor peste dobanda titlurilor de stat pentru populatie la 12 luni (TBI Bank cu 3,6%), dar sa nu uitam ca in aceste cazuri dobanda se impoziteaza cu 10% astfel incat randamentul final scade. 

Majoritatea bancilor mari (cu exceptia CEC Bank, care plateste 3,5% pe an) se plaseaza insa in intervalul 1%-1,6% nefiind inca interesate sa atraga economiile populatiei. 


Majorarea inflatiei a determinat recent BNR sa scumpeasca costul creditului majorand dobanda de politica monetara la 1,5% (de la 1,25%) si este de asteptat sa urmeze miscari similare in perioada urmatoare dat fiind faptul ca dobanda BNR este inca mult sub inflatia anualizata, iar leul ar putea fi supus unor presiuni de depreciere din cauza diferentei mari dintre inflatia locala si cea din zona euro. 

Cum se descurca activele in inflatie

O inflatie mai mare echivaleaza cu reducerea puterii de cumparare pentru consumatori, parte din cauza incapacitatii angajatorilor de a le acoperi prin majorari de salarii cresterea preturilor, parte din cauza majorarii ratelor la imprumuturi. 

Iar reducerea puterii de cumparare inseamna o cerere mai redusa in economie si profituri corporative mai mici, cu exceptia domeniiilor favorizate in aceasta perioada (producatorii de energie). Astfel incat bursele au, in cel mai fericit caz, o evolutie laterala in perioadele cu inflatie crescuta. 

In mod traditional, metalele pretioase supraperformeaza, iar pretul obligatiunilor listate cu ani in urma, cand dobanzile erau mai mici, se corecteaza pentru a-si ajusta randamentul la inflatie. Cei mai castigati vor fi cei care investesc in obligatiuni lansate pe finalul ciclului inflationist si care se vor bucura de dobanzi mai mari dar si de preturi in crestere ale titlurilor cand inflatia va reintra pe scadere. 

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia
Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Valoarea medie a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% in ultimii cinci ani, iar estimarea pentru acest an este ca acestea sa ajunga la peste 800 lei/luna pentru fiecare angajat, conform unui studiu Benefit.

20 Mai 2022 | Banii si economia
Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Desi ponderea datoriei Romaniei raportata la PIB se mentine in jurul a 50%, cresterea dobanzilor la noile imprumuturi cu scadente apropiate de 10 ani este ingrijoratoare, tara noastra conducand topul statelor UE.

18 Apr 2022 | Banii si economia
Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

La finalul lunii martie a.c., ziua de 11 aprilie a fost declarata Ziua Educatiei Financiare, printr-un proiect legislativ votat in Parlament cu o larga majoritate. Este un pas inainte, dar sunt necesari inca multi altii pentru ca romanii sa fie mai pregatiti in fata viitoarelor crize.

11 Apr 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul