Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

Avem deja o lege a consumatorului vulnerabil care tinteste in cei cu venituri mici care urmeaza sa primeasca diferite procente dintr-o anumita valoare de referinta (250 lei pe luna pentru cei ce se incalzesc cu gaze naturale, 500 lei pe luna pentru energie electrica si 160 lei pe luna pentru combustibili solizi si/sau petrolieri). 

Compensarea minima reprezinta 10% din aceasta valoare de referinta la venituri pe membru de familie cuprinse intre 1280 si 1386 lei pe luna (1386 lei este salariul minim) si poate urca pe masura ce veniturile scad pana la 100% pentru venituri pe membru de familie mai mici de 200 lei.

Asta inseamna ca se vor primi compensatii minime de 25 lei pe luna pentru un cuplu care lucreaza pe salariu minim pe economie daca cei doi se incalzesc cu o centrala pe gaz si 50 de lei pe luna pentru o centrala electrica.

Cum avem deja distribuitori care au anuntat majorarea preturilor la gaze cu 38%, cei 25 de lei pe luna nu sunt de prea mare folos, mai ales ca valoarea unei facturi inseamna cateva sute bune de lei. Iar cei care castiga peste salariul minim pe econommie raman sa se descurce pe cont propriu. 

Plafonarea preturilor, pe banii tututor

La putin timp dupa adoptarea de catre Parlament a legii consumatorului vulnerabil si nu la mare distanta de propriile declaratii privind o eventuala plafonare a preturilor la energie, Premierul a declarat ca se lucreaza totusi la o legislatie care sa prevada acest lucru, asa cum mai multe state europene deja au facut. 

Plafonarea nu insemana insa ca profiturile producatorilor si distribuitorilor vor fi diminuate prin fixarea unei limite pentru preturile de vanzare si marjei de distributie ci doar ca statul va compensa cresterea facturilor peste o anumita limita. 

Iar cum statul suntem noi toti, ar rezulta ca cei care platesc taxe mai mari vor sustine consumul celor care au venituri mai mici, pentru a le face facturile mai suportabile.

Plafonarea profiturilor, blocarea exporturilor

Preconizata majorare a facturilor la energie in prag de iarna este mai greu de tolerat in Romania cata vreme tara este producator de gaze si energie electrica si referirea la cotatiile internationale nu-i impresioneaza foarte mult pe cei care stiu ca actualele costuri de productie sunt mult sub cotatiile bursiere. 

O posibila solutie pentru temperarea cresterii preturilor, mai putin discutata, ar fi fixarea unei anumite marje de profit pentru producatori si a unei anumite marje de profit pentru distributori (sa spunem 50% in primul caz si 10% in cel de al doilea, tot ce trece peste urmand sa fie impozitat cu 99%) si limitarea exporturilor, prin lege, pana este satisfacuta mai intai cererea interna.

In acest mod cresterea preturilor pe lantul de distributie ar fi blocata iar producatorii ar avea un profit suficient, nedramuit de contractele paguboase cu firmele de apartament care se ocupa cu tradingul, si care le-ar permite sa se concentreze si pe investitii. 

Dar, cum o astfel de masura ar putea deranja multe afaceri infloritoare, va intampina probabil si cea mai dura opozitie, compensarea consumatorilor vulnerabili si limitarea preturilor cu bani de la bugetul de stat fiind solutii mult mai putin contestate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus