Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

La inceputul anului (3 ianuarie), preturile pentru ziua urmatoare pe bursa OPCOM se situau in general in intervalul 200-250 lei/MWh in cel mai fierbinte interval al zilei, orele 10-20. 

De atunci, preturile au tot crescut astfel incat pe 5 august, in intervalul 10-20, preturile au fluctuat intre 500 si 900 lei/MWh. 

Cresteri de preturi de peste 150% de la un an la altul

De altfel, potrivit datelor avansate de Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania, in iunie, pretul energiei electrice crescuse cu 160%, la 382lei/MWh,  fata de luna similara din 2020 (146lei lei/MWh) iar in iulie aveam o crestere cu 150% (447 lei/MWh comparativ cu 179 lei/MWh) fata de iulie 2020.

La gaze, vestile sunt la fel de descurajatoare. Pretul mediu ponderat pentru gazele livrate engros prin Bursa Romana de Marfuri era de 62,5 lei/Mwh in octombrie 2020 si a tot avansat, pana la 84,7 lei/MWh in iunie. 

De atunci, insa, preturile au continuat sa urce astfel incat in prezent se fac tranzactii si in apropierea valorii de 200 lei/MWh, astfel incat pretul mediu ponderat va avansa la randul sau. 

Vorbim deci de dublari sau chiar triplari ale preturilor, iar acest fapt va duce la facturi sensibil mai mari in curand. 

Castigatori si pierzatori

Consumatorii casnici care au incheiat contracte pentru piata concurentiala cu mai putin de un an in urma sunt inca avantajati, deoarece vor primi energia electrica si gazul la preturile negociate atunci, sensibil mai mici decat cele pentru clientii ramasi in zona de consumatori universali care simt imediat majorarile de preturi. Dar asta nu va tine decat pentru perioada contractuala, la sfarsitul acesteia urmand inevitabil ajustarile. 

Furnizorii de energie nu sunt nici ei incantati de cresterile de preturi, deoarece au multe contracte semnate la preturile vechi si trebuie sa cumpere din piata energie scumpa pentru a livra la tarifele mai mici din trecut. 

In plus, o buna bucata de vreme nu au putut deconecta rau-platnicii din cauza unei ordonante de Guvern din pandemie, gandita pentru a ajuta consumatorii vulnerabili, care interzicea acest lucru. 

Evident, companiile energofage sunt cu spatele la zid si in lipsa unor stimulente si compensatii vor reduce sau isi vor stopa productia. 

Guvernul este printre castigatori-incaseaza TVA si accize mai mari pentru preturile majorate si nu a adoptat inca o lege de sprijinire a consumatorilor vulnerabili, deci profita de incasarile mai mari pentru a mai reduce din deficitul bugetar ridicat din ultima vreme. 

Producatorii sunt cei mai fericiti-vand la preturi din ce in ce mai mari, iar revenirea economiei a franat deocamdata tendinta de reducere a cererii. 

De ce cresc preturile

E vorba de un cumul de factori. Pe de-o parte, pentru ca producatorii estimeaza o crestere a cererii pe fondul iesirii din faza cea mai dura a pandemiei si urca la randul lor preturile. In plus, cum inflatia reala creste mai peste tot, putini producatori ar fi dispusi sa vanda la vechile preturi. 

Presiunea pusa de speculatori nu este de neglijat. Acestia au parte de bani ieftini care baltesc inca in piete si au sesizat bune oportunitati (vezi cresterea galopanta a certificatelor de carbon).

Strategia verde pusa la punct de autoritatile europene alimenteaza la randul sau cresterile de preturi. 

Renuntarea in viitor la combustibilii fosili alimenteaza asteptarile de crestere a preturilor la energia curata, pentru ca nu exista deocamdata capacitati suplimentare de productie. 

In plus, energia din carbune este mai scumpa din cauza certificatelor de carbon si asta trage in sus preturile medii la care se fac azi tranzactiile. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus