Ce costuri suplimentare aduce ipoteca la un credit?


Intrebare:

Ce taxe presupune o ipoteca? Vreau sa imprumut o suma de bani nu foarte mare iar daca pun ipoteca pe imobil pot sa iau creditul pe o perioada mai lunga. Dar nu stiu ce costuri exacte presupune ipoteca. Mentionez ca este vorba de un apartament cu 2 camere in Bucuresti. Puteti sa ma ajutati cu o estimare?

Turceanu Mihaela, Iasi

Din solicitarea de mai sus, inteleg ca este vorba despre un credit de nevoi personale cu ipoteca – clientul doreste sa acceseze o suma mai mare de bani, motiv pentru care aduce in garantie un imobil. In acest caz,  suplimentar costurilor creditului, apare si costul ipotecii.

Suma de plata este compusa din taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si onorariul notarului.

Este dificil de estimat un cuantum pe care trebuie sa il achite clientul, deoarece costurile difera in functie de suma creditului, localizarea imobilului, cat si de biroul notarial unde se perfecteaza actele. Ca si exemplu, pentru un credit in valoarea de 30.000 euro, clientul ar avea de plata aproximativ 1.100 – 1.200 lei (aceasta suma poate varia functie de criteriile mentionate anterior).

Costurile unui credit de nevoi personale cu ipoteca mai implica - exceptand taxele notariale :
-    comisionul de acordare (daca exista),
-    taxa de evaluare a imobilului, care variaza intre 400 lei si 600 lei, functie de firma de evaluare;
-    taxa de inscrierea in Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare (AEGRM) – 60-70 lei
-    asigurarea de imobil, a carei valoarea este de aproximativ 0.2% din valoare evaluata a imobilului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Credite imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Credite imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Credite imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus