Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta

Am tratat anterior pe Conso modalitatile in care poti deschide online conturile bancare si avantajele aplicatiilor bancare mobile

Insa nu numai clientii bancilor sunt in postura de a interactiona de la distanta cu intermediarii, ci si investitorii in actiuni. 

Iata cum decurge deschiderea de cont la distanta la doi brokeri de retail si cum poti interactiona cu Depozitarul Central in acelasi mod (daca vrei sa iti muti actiunile din contul in care are acces si brokerul sau, dimpotriva, doresti doar un extras de cont pentru a merge cu respectivele actiuni de la Depozitar la un broker pentru a le vinde). 

Cum se petrec lucrurile la Tradeville

Unul dintre cei mai importanti brokeri de retail a sintetizat pasii care trebuie parcursi pentru deschiderea unui cont online “fara drumuri la posta si hartii tiparite”. 

Viitorul client al firmei de brokeraj va completa online formularul de deschidere de cont (suntem avertizati ca dureaza aproximativ 10 minute), apoi va incarca o copie dupa actul sau de identitate, un extras de cont bancar care sa contina datele sale si un selfie cu acesta si actul de identitate. 

Verificarea documentelor transmise poate dura pana la o zi lucratoare, dupa care va primi contractul de intermediere de servicii financiare pe e-mail, il va semna electronic (gratuit) si va astepta sa primeasca datele de logare in aplicatia mobila de tranzactionare sau in contul sau de pe site-ul brokerului (va primi userul si parola-care poate fi ulterior schimbata de client).

Cum procedura dureaza ceva timp, dupa fiecare pas datele completate sunt salvate automat, iar clientul poate primi pe e-mail linkul celui mai recent pas completat, astfel incat sa poata relua procedura de deschidere a contului ulterior, in functie de programul sau si de pe orice device.

Varianta Prime Transactions

Viitorii clienti sunt rugati sa aiba aproape cartea de identitate, extrasul de cont bancar, o factura de utilitati din ultimele 3 luni (de la adresa din cartea de identitate, dar nu neaparat pe acelasi nume) si un dispozitiv dotat cu camera foto (telefon, laptop). 

Primul pas este oferirea acordului privind deschiderea contului de investitii la distanta, urmeaza prelucrarea datelor cu caracter personal si completarea adresei de e-mail pentru verificare. 

Dupa ce se introduce codul primit pe e-mail in procesul de verificare a adresei, se trece la completarea formularelor cu datele personale, veniturile anuale si sursele lor, situatia profesionala. 

Clientul va estima apoi sumele investite anual si gradul de risc pe care este dispus sa si-l asume, va da declaratii privind expunerea sa in alte societati listate, daca este sau nu persoana expusa public si daca este sau nu beneficiarul real al fondurilor si va completa datele bancare atasand extrasul de cont si factura de utilitati. 

Se va da apoi acordul privind clauzele contractuale, grila de taxe si comisioane, politica de executare a ordinelor si se va opta pentru un anume tip de cont. In final se incarca cartea de identitate scanata si trebuie incarcata de asemenea o poza a titularului facuta cu telefonul mobil. 

Cum se interactioneaza online cu Depozitarul Central

Inainte de pandemie, cei mai multi bateau la usa Depozitarului Central pentru a obtine extrase de cont care sa ateste numarul de actiuni detinute in urma procesului de privatizare in masa, apoi mergeau cu respectivul extras la broker si le vindeau. 

Acum, procedura se face de la distanta, se descarca un formular de pe site-ul depozitarului privind elliberarea extrasului de cont pentru un anumit emitent si se trimite pe mail impreuna cu actul de indentitate scanat si dovada platii sumelor pentru eliberarea extrasului (6 lei/emitent) si a taxelor postale pentru expedierea extrasului la domiciliul solicitantului (13 lei).

Sunt insa si persoane care vor sa isi transfere actiunile din contul deschis la broker intr-un cont la Depozitar pe care sa le blocheze apoi pentru a nu mai avea intermediarii acces la ele (restrictie pe cont). 

Asta deoarece fondul de despagubire a investitorilor ofera o compensatie de numai 20.000 euro spre deosebire de cei 100.000 euro in cazul unui faliment bancar si multi nu vor sa isi asume niciun risc daca au portofolii apreciabile. 

Procedura presupune o taxa pentru instituirea restrictiei (sau ridicarea acesteia daca se face calea inversa) si se urmeaza apoi pasii de la extrasul de cont eliberat online-se trimite pe mail cererea pentru instituirea restrictiei pentru actiunile unei anumite companii, dovada achitarii taxei pentru aceasta procedura si a taxelor postale de expeditie. 
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus