Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

Sa faci o plata a facturilor de utilitati fara sa treci pe la banca, sa poti retrage banii dintr-un depozit la termen in contul curent care iti alimenteaza cardul fara sa iei legatura cu ofiterul de cont, sa ai acces la un schimb valutar la cotatii bune, chiar identice cu cele ale BNR, sa faci investitii in fonduri mutuale sau chiar la bursa sau sa primesti reduceri si puncte de loialitate la fiecare cumparatura platita cu cardul - iata cateva dintre avantajele oferite de aplicatiile mobile.

Discounturi si achizitii de valuta la curs BNR

In aplicatia mobila a ING Bank exista sectiunea ING Bazar in care puteti rezerva diferite bonunsuri oferite de anumiti parteneri ai bancii. Astfel, in luna mai aveti un bonus de 3% direct pe card la cumparaturile de la Lidl cu cardul ING, in limita a 20 de lei. Mai gasim o oferta de 2% reducere la produsele Samsung, 4% la achizitiile de la Decathton in limita a 600 lei, 10% de la Top Shop, 5% la produsele Farmec, etc. 

Ideea este sa urmariti luna de luna ofertele si sa le bifati disciplinat daca aveti in plan o achizitie unde se ofera reduceri. Prin aplicatia mobila se pot constitui si lichida depozite, se pot face transferuri intre contul curent si cel de economii si se pot muta banii chiar si in fondurile mutuale din oferta bancii. 

Atentie, unele plasamente pot fi riscante, mai ales cand vorbim de active precum actiunile listate (fondurile ING cu profil dinamic aveau scaderi de la inceputul anului pe fondul corectiilor cu care s-a confruntat Bursa de Valori).

La UniCredit prin aplicatia mobila va puteti muta banii din contul curent in depozitele care au dobanzi mai mari decat cele constituite la ghiseu. Se pot seta obiective de economisire si exista o aplicatie pentru gestionarea cheltuielilor. 

In plus, cine vrea sa faca schimburi valutare la curs BNR, la Unicredit o poate face zilnic in intervalul 13,15-14,15 (“Happy Hour”) in limita a 1.000 euro/dolari. Este un avantaj important in special cand aveti de platit o rata in valuta. 

La BCR exista contul George care se poate deschide online si care nu presupune comisioane la venituri recurente de minim 600 lei pe luna. Solicitantul isi valideaza online datele-ataseaza o poza a cartii de identitate, isi alege culoarea cardului si adresa de livrare (cardul este gratuit dar se percepe un comision de 10 lei pentru curier) si are o scurta conversatie cu un operator pentru a-si confirma identitatea. 

Apoi isi descarca aplicatia din Play Store si poate face plati, constitui depozite, schimburi valutare la costuri mai bune ca la ghiseu. Si aici exista un program de loialitate (Plus in Cont) prin care se primesc reduceri direct pe card-de exemplu 4% la cumparaturi de pe Aliexpress, 1,5% la Cora, 4% la Booking.com, 5% la BATA.

Investitii in fonduri mutuale si plati catre un numar de mobil

Banca Transilvania are B24 Mobile Banking care costa 4 lei/luna (plus inca 1 leu/luna abonamentul la Internet Banking-nu poti avea mobile banking fara internet banking). 

Se descarca aplicatia Banca Transilvania din magazinul de aplicatii Android sau din App Store si apoi aveti acces la plati in lei si valuta, constituire de depozite, tranzactii Western Union, administrare de fonduri mutuale (puteti investi intr-un fond si apoi retrage banii pentru a-i plasa in alt fond din portofoliul societatii de administrare a bancii, etc), se pot cumpara rovignete sau incarca o cartela telefonica, etc.

La BRD, prin MyBRD Mobile se pot plati facturi prin scanarea codului de bare, se pot efectua transferuri prin scanarea codului QR sau chiar plati catre un numar de mobil. 

Aici inovatia are un cost-de la 5 lei/operatiune pentru sume mai mici de 200 de lei se poate ajunge la 50 lei la transferuri catre un numar de mobil cu o valoare cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei. Cu optiunea CONTALL va puteti adauga toate conturile bancare, deschise la BRD si la alte banci, si puteti urmari toate tranzactiile astfel incat aveti un control mai bun asupra economiilor. 

Prin CEC Bank Mobile Banking se pot constitui si lichida depozite, plati facturi inclusiv prin scanarea codului de bare, se pot face schimburi valutare Operatiunile intrabancare sunt gratuite dar cele interbancare se comisioneaza  (comisionul este insa redus cu 60% fata de ordinul de plata dat la ghiseu).

De la “happy hour” la “smart hour”

Raiffeisen Smart Mobile ofera, ca si aplicatia mobila a UniCredit Bank, posibilitatea de a efectua schimburi valutare avantajoase. De data asta e vorba de “Smart Hour” (intre orele 10 si 11 de luni pana vineri), suma creste la 1.500 euro, dar puteti schimba numai euro-lei sau lei-euro, nu sunt si operatiuni pentru dolari. 

Aveti acces la plati inter si intrabancare, programati plati recurente, constituiti si lichidati depozite, etc. Taxa de administrare este zero daca produsul se ia la pachet, cu pachetele Zero Tot sau Zero Simplu. Exista si un widget care se poate folosi cu Apple Watch pentru a afla in orice moment cu un singur swipe cati bani mai aveti in cont. 

In aplicatia mobila de la First Bank aveti informatii despre mai multe produse ale bancii-depozite la termen, conturi curente, carduri de debit si de credit. Se pot programa plati, se pot vizualiza si eventual sterge debitele directe. 

Ca si in majoritatea aplicatiilor mobile, se pot seta lilmite de tranzactionare pentru cardul de debit, se poate bloca/debloca cardul de debit sau de credit. Se pot gestiona de asemenea dispozitivele de pe care se logheaza cei care folosesc aplicatia mobila. Pentru siguranta se poate construi un card virtual preincarcat pentru platile pe internet. 

Mobile Banking de la Garanti BBVA este gratuit pentru cei ce primesc salariul in cont si costa 3 lei pe luna pentru cei ce nu incaseaza veniturile in cont. Se pot face plati, transferuri, constituire, alimentare si lichidare de depozite si conturi de economii, schimburi valutare la cotatii mai bune ca la ghiseu, setari pentru direct debit. Prin aplicatie se pot plati politele de asigurare intr-un mod mai simplu decat un transfer clasic. 

Speculatii pe actiuni si criptomonede

Trebuie amintita si aplicatia mobila a celor de la Revolut care a reusit sa adune repede clienti in Romania datorita lipsei costurilor si a serviciilor adiacente inovative. 

Utilizatorul deschide contul simplu, atasand la cererea trimisa electronic o fotografie si o copie dupa buletin si urmeaza sa primeasca cardul Revolut acasa. 

Folosind codurile de invitatie primite de la membri mai vechi acesta poate fi obtinut si gratuit (in caz contrar acesta costa pana in 30 de lei, taxa de curier) dar a existat o campanie promotionala prin care utilizatorii noi chiar primeau 50 de lei pe card dupa ce faceau o prima alimentare de 50 de lei si o plata indiferent de valoare. 

Prin Revolut se pot face schimburi valutare in principalele valute la un curs foarte apropiat de cel al BNR in limita a 20.000 lei pe luna (ce depaseste e comisionat cu 0,5%). Mai nou, compania a introdus pentru posesorii conturilor Metal si Gold (pentru care se plateste un abonament lunar) tranzactiile cu actiuni la bursa americana si operatiuni cu criptomonede. Nu se pot insa constitui si lichida depozite si conturi de economiii pentru ca Revolut nu este o banca. 

Cum majoritatea bancilor ofera prin serviciul de mobile banking posibilitatea transferului banilor din contul curent in conturile de economii, folositi simulatorul Conso pentru conturi de economii pentru a afla in ce ritm va vor vor creste economiile pornind de la suma lunara pe care vreti sa o strangeti si dobanda oferita de banca.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Plati


Cresc platile online dar si temerile de frauda. Cum ne protejam?
Cresc platile online dar si temerile de frauda. Cum ne protejam?

Izolarea la domiciliu a generat schimbarea obiceiurilor de consum, dar si profilul platilor. Multe persoane au preferat sa achite cumparaturile online cu cardul in defavoarea cash-ului, pe fondul temerior ca banii fizici pot contribui la raspandirea virusului.

4 Mai 2020 | Plati

Transferuri rapide de bani intre cardurile Visa, prin CEC Bank
Transferuri rapide de bani intre cardurile Visa, prin CEC Bank

CEC Bank a lansat aplicatia mobila Card2Card Transfer, prin care utilizatorii pot face transferuri de bani de pe cardul propriu pe cardul Visa altor beneficiari. Aplicatia este o alternativa la transferurile rapide de bani internationale.

21 Ianuarie 2020 | Plati

Noi cerinte la autentificarea prin Internet Banking
Noi cerinte la autentificarea prin Internet Banking

Noua directiva privind serviciile de plati devine aplicabila si in Romania din luna decembrie 2019, ocazie cu care se introduc cerinte mai stricte de autentificare a clientilor pentru platile online.

25 Noiembrie 2019 | Plati

Atentie la capcanele cumparaturilor online!
Atentie la capcanele cumparaturilor online!

Cumparaturile online castiga tot mai mult teren datorita comoditatii pe care ne-o ofera. Insa, desi exista reglementari destul de clare cu privire la drepturile consumatorilor in astfel de tranzactii, comerciantii se conformeaza destul de greu. Ce trebuie sa stii cand cumperi de pe net, pentru a nu fi pacalit?

7 Martie 2019 | Plati

Mai multe articole

Inapoi sus