Interesul bancilor pentru IMM-uri se lasa asteptat

Chiar daca declarativ, interesul bancilor se indreapta spre zona de IMM-uri, demarajul este destul de moderat. Dovada o face gradul scazut de participare la programele guvernamentale, in care bancile ar putea juca un rol crucial in finantarea micilor afaceri, cu minimum de riscuri.

Programele guvernamentale destinate IMM-urilor in Romania au fost salutate de catre Comisia Europeana, intr-o perioada in care accesul la finantare ramane principala problema a firmelor europene. Bancile nu au fost insa impresionate de aceste programe, astfel ca multe initiative de stat sunt ingnorate.

In afara de programul Kogalniceanu, unde exista 13 parteneri financiari care acorda credite cu garantie partiala de la stat, niciun alt program destinat IMM-urilor nu a mai iesit in fata.

Doar CEC Bank, secondata de BCR, salveaza imaginea sectorului bancar si se alatura demersurilor realizate de Agentia Pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Programe fara sustinere financiara

In 2012, guvernul a suplimentat bugetele destinate programelor guvernamentale, ceea ce se traduce prin mai multi bani destinati subventiilor, dar si fonduri mai mari pentru garantiile de stat la acordarea de credite.

Pe langa programul Kogalniceanu, unde numarul bancilor partenere a urcat de la 10 la 13 in 2012, AIPPIMM mai deruleaza programul pentru stimularea infiintarii de intreprinderi de catre tineri si programul START.

In cazul primului program, ce ofera o subventie de 10.000 euro antreprenorilor debutanti, CEC Bank ramane singura banca care s-a aratat interesata. Conform reprezentantilor AIPPIMM, de la lansarea programului in februarie 2011 si pana in prezent, nicio alta banca nu a mai transmis cerere de participare.

Nici programul Start nu a ridicat un interes notabil in randul institutiilor de credit. Pe langa CEC Bank insa, in 2012 si BCR a transmis o cerere de participare.

“Cum cele doua oferte erau aproape similare, am decis sa mergem mai departe cu ambele banci”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii AIPPIMM.

Costuri prea mici sau aversiune la risc?

Unul din motivele pentru care cele doua programe nu au ridicat interesul bancilor ar putea fi costurile prea mici pe care statul de impune in cazul creditelor acordate IMM-urilor.

Atat in cadrul programului Start cat si in cel destinat tinerilor antreprenori, dobanda maxima ajunge la Robor + 3%, la care se pot adauga insa comisioane de peste 1% din valoarea creditului.

Mai mult, bancile finanteaza intre 30% si 50% din valoarea investitiei, restul fiind subventie de stat acordata IMM-ului, iar creditul este acoperit in proportie de pana la 80% prin garantie de stat, minimizand astfel riscul bancii.

Pe de alta parte, nici programul Kogalniceanu nu ofera posibilitatea impunerii unor costuri cu mult mai mari.

Cu toate acestea, interesul mult mai mare al bancilor ar putea fi explicat prin faptul ca programul Kogalniceanu se adreseaza IMM-urilor care au avut activitate neintrerupta in ultimii 2 ani, in timp ce Start si programul pentru tineri este destinat in principal celor care incep o afacere.

Conform ultimului sondaj BNR din februarie 2012, bancherii considera ca microintreprinderile au cel mai inalt risc de creditare si intentioneaza sa aplice standarde de creditare mai stricte in perioada urmatoare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus