Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Interesul bancilor pentru IMM-uri se lasa asteptat

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: IMM

 
Interesul bancilor pentru IMM-uri se lasa asteptat Interesul bancilor pentru IMM-uri se lasa asteptat

Chiar daca declarativ, interesul bancilor se indreapta spre zona de IMM-uri, demarajul este destul de moderat. Dovada o face gradul scazut de participare la programele guvernamentale, in care bancile ar putea juca un rol crucial in finantarea micilor afaceri, cu minimum de riscuri.

Programele guvernamentale destinate IMM-urilor in Romania au fost salutate de catre Comisia Europeana, intr-o perioada in care accesul la finantare ramane principala problema a firmelor europene. Bancile nu au fost insa impresionate de aceste programe, astfel ca multe initiative de stat sunt ingnorate.

In afara de programul Kogalniceanu, unde exista 13 parteneri financiari care acorda credite cu garantie partiala de la stat, niciun alt program destinat IMM-urilor nu a mai iesit in fata.

Doar CEC Bank, secondata de BCR, salveaza imaginea sectorului bancar si se alatura demersurilor realizate de Agentia Pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) si Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Programe fara sustinere financiara

In 2012, guvernul a suplimentat bugetele destinate programelor guvernamentale, ceea ce se traduce prin mai multi bani destinati subventiilor, dar si fonduri mai mari pentru garantiile de stat la acordarea de credite.

Pe langa programul Kogalniceanu, unde numarul bancilor partenere a urcat de la 10 la 13 in 2012, AIPPIMM mai deruleaza programul pentru stimularea infiintarii de intreprinderi de catre tineri si programul START.

In cazul primului program, ce ofera o subventie de 10.000 euro antreprenorilor debutanti, CEC Bank ramane singura banca care s-a aratat interesata. Conform reprezentantilor AIPPIMM, de la lansarea programului in februarie 2011 si pana in prezent, nicio alta banca nu a mai transmis cerere de participare.

Nici programul Start nu a ridicat un interes notabil in randul institutiilor de credit. Pe langa CEC Bank insa, in 2012 si BCR a transmis o cerere de participare.

“Cum cele doua oferte erau aproape similare, am decis sa mergem mai departe cu ambele banci”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii AIPPIMM.

Costuri prea mici sau aversiune la risc?

Unul din motivele pentru care cele doua programe nu au ridicat interesul bancilor ar putea fi costurile prea mici pe care statul de impune in cazul creditelor acordate IMM-urilor.

Atat in cadrul programului Start cat si in cel destinat tinerilor antreprenori, dobanda maxima ajunge la Robor + 3%, la care se pot adauga insa comisioane de peste 1% din valoarea creditului.

Mai mult, bancile finanteaza intre 30% si 50% din valoarea investitiei, restul fiind subventie de stat acordata IMM-ului, iar creditul este acoperit in proportie de pana la 80% prin garantie de stat, minimizand astfel riscul bancii.

Pe de alta parte, nici programul Kogalniceanu nu ofera posibilitatea impunerii unor costuri cu mult mai mari.

Cu toate acestea, interesul mult mai mare al bancilor ar putea fi explicat prin faptul ca programul Kogalniceanu se adreseaza IMM-urilor care au avut activitate neintrerupta in ultimii 2 ani, in timp ce Start si programul pentru tineri este destinat in principal celor care incep o afacere.

Conform ultimului sondaj BNR din februarie 2012, bancherii considera ca microintreprinderile au cel mai inalt risc de creditare si intentioneaza sa aplice standarde de creditare mai stricte in perioada urmatoare.

Alte articole din IMM

IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro. Citeste mai mult

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera. Citeste mai mult

Opinii recente

de Alina Gav

"Am facut imprudenta sa folosesc un card de credit de la aceasta "banca" deloc transparenta si cu costuri uriase, "banca" care nu trimite ..."

Facebook