top banner

Interesul bancilor pentru IMM-uri se lasa asteptat

24 Aprilie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Interesul bancilor pentru IMM-uri se lasa asteptat

Chiar daca declarativ, interesul bancilor se indreapta spre zona de IMM-uri, demarajul este destul de moderat. Dovada o face gradul scazut de participare la programele guvernamentale, in care bancile ar putea juca un rol crucial in finantarea micilor afaceri, cu minimum de riscuri.
Programele guvernamentale destinate IMM-urilor in Romania au fost salutate de catre Comisia Europeana, intr-o perioada in care accesul la finantare ramane principala problema a firmelor europene. Bancile nu au fost insa impresionate de aceste programe, astfel ca multe initiative de stat sunt ingnorate.
In afara de programul Kogalniceanu, unde exista 13 parteneri financiari care acorda credite cu garantie partiala de la stat, niciun alt program destinat IMM-urilor nu a mai iesit in fata.
Doar CEC Bank, secondata de BCR, salveaza imaginea sectorului bancar si se alatura demersurilor realizate de Agentia Pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
Programe fara sustinere financiara
In 2012, guvernul a suplimentat bugetele destinate programelor guvernamentale, ceea ce se traduce prin mai multi bani destinati subventiilor, dar si fonduri mai mari pentru garantiile de stat la acordarea de credite.
Pe langa programul Kogalniceanu, unde numarul bancilor partenere a urcat de la 10 la 13 in 2012, AIPPIMM mai deruleaza programul pentru stimularea infiintarii de intreprinderi de catre tineri si programul START.
In cazul primului program, ce ofera o subventie de 10.000 euro antreprenorilor debutanti, CEC Bank ramane singura banca care s-a aratat interesata. Conform reprezentantilor AIPPIMM, de la lansarea programului in februarie 2011 si pana in prezent, nicio alta banca nu a mai transmis cerere de participare.
Nici programul Start nu a ridicat un interes notabil in randul institutiilor de credit. Pe langa CEC Bank insa, in 2012 si BCR a transmis o cerere de participare.
“Cum cele doua oferte erau aproape similare, am decis sa mergem mai departe cu ambele banci”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii AIPPIMM.
Costuri prea mici sau aversiune la risc?
Unul din motivele pentru care cele doua programe nu au ridicat interesul bancilor ar putea fi costurile prea mici pe care statul de impune in cazul creditelor acordate IMM-urilor.
Atat in cadrul programului Start cat si in cel destinat tinerilor antreprenori, dobanda maxima ajunge la Robor + 3%, la care se pot adauga insa comisioane de peste 1% din valoarea creditului.
Mai mult, bancile finanteaza intre 30% si 50% din valoarea investitiei, restul fiind subventie de stat acordata IMM-ului, iar creditul este acoperit in proportie de pana la 80% prin garantie de stat, minimizand astfel riscul bancii.
Pe de alta parte, nici programul Kogalniceanu nu ofera posibilitatea impunerii unor costuri cu mult mai mari.
Cu toate acestea, interesul mult mai mare al bancilor ar putea fi explicat prin faptul ca programul Kogalniceanu se adreseaza IMM-urilor care au avut activitate neintrerupta in ultimii 2 ani, in timp ce Start si programul pentru tineri este destinat in principal celor care incep o afacere.
Conform ultimului sondaj BNR din februarie 2012, bancherii considera ca microintreprinderile au cel mai inalt risc de creditare si intentioneaza sa aplice standarde de creditare mai stricte in perioada urmatoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul