Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

IMM-urile romanesti, printre cele mai performante din Uniunea Europeana

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: IMM

 

Comisia Europeana celebreaza saptamana IMM-urilor, ocazie cu care a prezentat un raport privind evolutia firmelor mici si medii in raport cu criza financiara. IMM-urile din Romania au fost incluse in categoria cea mai buna, alaturi de tari precum Marea Britanie, Germania si Suedia, pentru valoarea adaugata si numarul de locuri de munca create.

Raportul prezentat de Comisia Europeana situeaza sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) la baza economiei UE. In 2010, in cadrul Uniunii erau inregistrate circa 20,8 milioane IMM-uri ce activau in sectoare non-financiare. Dintre acestea, 19,2 milioane reprezinta microintreprinderi, cu mai putin de 10 angajati.

IMM-urile furnizeaza peste doua treimi din totalul locurilor de munca in sectorul privat si contribuie cu 58,4% la formarea PIB.

“Faptul ca recuperarea din 2010 a fost sustinuta de IMM-uri subliniaza importanta lor pentru cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Europa are nevoie de noi antreprenori, inovativi si creativi, pregatiti sa isi asume riscuri. Aceasta este principala cale de revenire”, a precizat Antonio Tajani, comisarul european pentru Industrie si Antreprenoriat si vicepresedintele Comisiei Europene.

Romania, in rand cu Marea Britanie si Germania

Daca in alte statistici Romania se afla pe ultimele locuri, de obicei alaturi de Bulgaria, in cazul sectorului IMM, Comisia Europeana a introdus firmele autohtone in grupa tarilor cu performanta ridicata, atat in ceea ce priveste cresterea valorii adaugate cat si a locurilor de munca create in 2010.

Alaturi de Romania, in cadrul grupei cu cea mai buna performanta a sectorului IMM au fost incluse Austria, Germania, Luxemburg, Malta, Suedia si Marea Britanie.

Cea de-a doua grupa cuprinde tari unde IMM-uri si-au majorat valoarea adaugata creata, dar nu au contribuit la crearea de noi locuri de munca. In aceasta categorie sunt incluse firmele mici din Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franta, Cipru, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia si Finlanda.

Cele mai neperformante sectoare IMM se regasesc in Grecia, Irlanda, Spania, Letonia si Lituania. Aici micii antreprenori nu au reusit sa isi majoreze nici valoarea adaugata si nici nu au creat noi locuri de munca.

In Romania, Guvernul a demarat o serie de programe pentru stimularea in special a tinerilor antreprenori si pentru impulsionarea finantarii bancare, precum programul Start, programul de subventionare a infiintari de intreprinderi sau programul Kogalniceanu.

Dintre programele care sprijina accesul la finantare, in primele doua cazuri, CEC Bank a fost singura banca inscrisa. Cel mai recent proiect - cardul Kogalniceanu  - beneficiaza insa de participarea a 11 banci.

IMM-urile asigura majoritatea locurilor de munca din sectorul privat

Intreprinderile mici si mijlocii nu beneficiaza intotdeauna de atentia cuvenita, guvernul fiind mult mai dispus sa negocieze facilitati majore pentru atragerea marilor companii straine.  Exemplul aratat de plecarea Nokia din Romania arata insa ca sprijinirea micilor intreprinzatori are efecte mai de durata atat in ceea ce priveste cresterea economica, cat si crearea de noi locuri de munca.

In Romania, IMM-urile reprezinta 99,7% din totalul companiilor, contribuie cu 45,7% la formarea PIB. In schimb, ofera 68,1% din totalul locurilor de munca din sectorul privat, fiind astfel cel mai important canal prin care somajul se poate combate.

Statisticile Comisiei Europene estimeaza o crestere a numarului de IMM-uri de 2,3% in 2011 si o imbunatatire a valorii aduse de acestea cu 7,1%.

Printre principalele proiecte derulate de Comisie se numara facilitarea infiintarii unei societati in cel mult trei zile si la un cost de 200 euro.

De asemenea, se doreste facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor, avand in vedere ca ultimii ani au evidentiat o crestere a numarului de cereri de credit refuzate.

“Situatia actuala privind accesul la finantare demonstreaza ca in ciuda initiativelor de pana acum, raman inca multe masuri ce trebuie luate la nivel national pentru a ajuta IMM-urile sa iasa din criza”, precizeaza Comisia Europeana.

Alte articole din IMM

IMM

Firmele mici scapa de o serie de declaratii

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca firmele care aveau cifra de afaceri sub 220.000 lei la 31 decembrie 2016 nu mai sunt obligate sa completeze si sa depuna anumite declaratii, al caror termen de depunere era 27 februarie 2017. Este vorba atat de firmele inregistrate in scop de TVA, cat si de cele neinregistrate. Citeste mai mult

Apar primele sincope in promisiunile Guvernului

Masurile de relaxare fiscale continua, conform programului anuntat pe partidul aflat la guvernare, insa unele dintre ele ar putea fi amanate fata de termenele anuntate. Ministerul Finantelor Publice reconfirma angajamentele potrivit carora impozitul pe dividende se va elimina, iar cota unica de impozitare va fi de 10%. Citeste mai mult

Opinii recente

de elvira buzac

"Buna ziua. In anul 2013 am incheiat un contract cu BCR, banca pentru locuinte. Timp de doi ani am primit prin posta notificari ..."

Facebook