top banner

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

01 Septembrie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.
Programul guvernamental elaborat prin ordonanta de urgenta publicata la sfarsitul lunii august in Monitorul Oficial presupune subventionarea costurilor de creditare si a celor de garantare pentru finantarile tip factoring. 

Prin factoring, IMM-urile se asigura ca pot incasa la timp sau chiar în avans facturile emise beneficiarilor serviciilor sau produselor livrate iar banca ce ii finanteaza ofera ?i administrarea creantelor, contactand beneficiarii ?i amintindu-le ca au de efectuat platile respective.

In expunerea de motive din respectiva ordonanta de urgenta se arata ca IMM-urile reprezinta un segment important din PIB, ca acestea se confrunta cu dificultati economice in contectul pandemiei, ca decalajul intre incasari si plati are tendinta sa creasca iar potentialul serviciilor de factoring nu este folosit corespunzator in Romania (in vreme ce 25% din PIB este exprimat in valori facturate, numai 2% din PIB il reprezinta finantarile tip factoring).

Garantii de stat pentru jumatate din finantarile acordate

Programul consta in acordarea de garantii de stat pentru fiecare beneficiar participant in program pentru finantarile tip factoring obtinute in baza facturilor primite de acesta de la beneficiarii serviciilor sale. 

Statul prin Ministerul Finantelor va garanta 50% din valoarea finantarii tip factoring (exclusiv dobanzile si comisioanele), cu posibilitatea prelungirii acestei garantii de maxim 3 ori pe perioade de pana la 12 luni (perioada intiala de acordare este tot de 12 luni). Valoarea plafonului de garantare este de maxim 5 milioane lei/beneficiar iar valoarea maxima a unei garantii pentru un singur debitor cedat in procesul de factoring este de 750.000 lei. 

Suplimentarea plafoanelor de garantare se poate realiza la cererea finantatorului, dar numai dupa epuizarea a 80% din plafonul initial si fara depasirea pragului de 5 milioane lei/beneficiar. 

Subventionare a costurilor finantarii si a comisioanelor de risc

In plus fata de garantarea finantarilor tip factoring, statul prin Ministerul Finantelor va acorda granturi care sa acopere jumatate din costurile de finantare-e vorba de dobanda solicitata de banci si de comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare si administrare de creante de catre banci. 

De asemenea, Ministerul Finantelor va acorda granturi si pentru jumatate din costurile de garantare. E vorba de comisionul de risc (datorat Ministerului Finantelor) si comisionul de gestiune (datorat FNGCIMM).

Data pana la care se pot acorda garantii si granturi in baza acestei scheme de ajutor de stat este 31 decembrie 2020 iar data pana la care se pot efectua plati care sa acopere costurile de garantare si finantare este de 31 octombrie 2021. Dupa incheierea schemei de ajutor de stat beneficiarii vor datora dobanzi si comisioane finantatorilor si comisioane de risc si gestiune, ca si pana la lansarea IMM Factor. 

Ce companii sunt eligibile in program

Beneficiarii acestui program guvernamental trebuie sa fie eligibili conform reglementarilor interne ale finantatorilor si nu trebuie sa se afle in litigiu (ca parat) cu Ministerul Finantelor, sa nu se afle in dificultate financiara, sa nu aiba credite restante in ultimele 6 luni si obligatii fiscale restante, sa nu inregistreze popriri pe conturi, sa nu figureze cu incidente majore privind biletele la ordin si sa nu aiba interdictie de a emite cecuri.

Sumele rezultate din executarea garantiilor de stat acordate de FNGCIMM in numele statului se platesc finantatorului de catre Ministerul Finantelor urmand ca ANAF sa se indrepte asupra beneficiarilor programului ajunsi in aceasta postura pentru recuperarea creantelor (pana la executarea datoriilor, se datoreaza dobanzi si penalitati). 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

06 Sep 2018 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul