top banner

Alternative de finantare pentru companiile mici

29 Iulie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

Programul IMM Invest a fost gandit pentru imprumuturi cu garantii de stat de pana la 90% din valoarea acestora, costuri zero, cel putin in acest an (fara dobanzi si comisioane in 2020, pentru anul viitor urmand sa se decida gradul de subventionare al costurilor printr-un act normativ) si durata a finantarilor de 72 de luni pentru creditele de investitii si 36 de luni pentru cele pentru capital de lucru. Valoarea maxima a creditelor este de 5 milioane de lei pentru capital de lucru si 10 milioane lei pentru investitii. Cum bugetul programului este de 15 miliarde lei, nu se merge pe principiul “primul venit, primul servit”, iar pana in prezent au fost oferite garantii de aproximativ 11 miliarde lei, IMM-urile interesate ar mai putea obtine finantari in perioada urmatoare, dar cei interesati ar face bine sa nu mai astepte prea mult, ca sa nu se epuizeze fondurile. 

Legea privind noul program guvernamental IMM Leasing a fost publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial, iar antreprenorii care vor sa isi cumpere echipamente si utilaje in leasing vor beneficia de garantii de stat la acordarea imprumuturilor si subventii la plata dobanzilor. 

Finantari garantate si pentru echipamentele second hand

Garantia acordata de stat in cadrul acestui nou program reprezinta 80% din finantarile pentru achizitionarea in leasing de echipamente IT si 60% pentru utilaje sau autovehicole de transport marfa si persoane. 

Valoarea finantarilor este de maxim 5 milioane lei (putin peste un milion de euro), iar durata maxima a finantarilor este de 6 ani, cu posibilitatea acordarii de perioade de gratie cuprinse intre 3 si 12 luni. 

Sunt acceptati atat cei care vor sa isi cumpere echipamente noi cat cei care le vor achizitiona second hand. Avansul pleaca de la zero, dar poate ajunge pana la 20% din valoarea de achizitie a bunului finantat (exclusiv TVA), la cererea utilizatorului, iar dobanda este subventionata de stat cu 50% ceea ce reprezinta o oportunitate pentru cei care vor sa se dezvolte sau sa isi largeasca sfera de activitate (de pilda firmele care doresc sa participe la diverse proiecte si obiective de investitii si care nu dispuneau de utilajele necesare dar care ar putea fi cumparate acum, inclusiv la mana a doua). 

Valoarea reziduala este cuprinsa intre 1% si maximum 20% din valoarea de achizitie a bunului finantat (exclusiv TVA) si poate fi achitata la incheierea perioadei de leasing sau poate fi inclusa in rate, pe parcursul derularii contractului.

Patria Bank si programul EaSI

Dintre bancile care s-au implicat in derularea de programe cu finantari externe, Patria Bank a facut recent un bilant al activitatii derulate si a anuntat participarea intr-un nou program de finantare.

Banca a finantat cu aproape 60 milioane euro aproximativ 3.500 de IMM-uri locale si a semnat cu Fondul European pentru Investitii un nou acord de 62 milioane euro pentru acordarea de finantari in cadrul programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala (EaSI). 

Este vorba de accesarea de credite fara garantii si fara avans (imprumuturile sunt garantate de Uniunea Europeana in procent de 80% din valoarea acestora). 

“Creditul EaSI fara garantii” poate fi accesat de microintreprinderi cu maxim 9 angajati si o cifra de afaceri de pana la 2 milioane de euro pe an (echivalent lei). Potrivit statisticilor bancii, aproape 90% dintre companiile finantate pana acum in cadrul acestui program au sub 5 angajati, 35% dintre acestea activeaza in domeniul agricol, 31% sunt intreprinderi individuale si familiale ori PFA, 84% au o cifra de afaceri sub 100.000 euro pe an, deci exact genul de afaceri lovite crunt in vremea pandemiei.

CEC Bank si programul COSME

Banca ofera credite pentru investitii si linii de credit Revolving cu garantia COSME pentru micile afaceri (un program european pentru competitivitatea IMM-urilor care se deruleaza pana la finalul anului). 

Avantajul principal, scos de altfel in evidenta si de catre CEC, este acordarea unei garantii de 50% din valoarea finantarii, fara costuri, emisa de catre Fondul European de Investiti iar de aici un nivel redus de garantii solicitate clientului (maximum 60% din valoarea creditului).

Imprumuturile se acorda pentru minim 12 luni si maxim 10 ani pentru creditele de investitii (maxim 5 ani pentru liniiile de credit ).Suma maxima acordata este de 699.000 lei.

Raiffeisen Bank si Initiativa pentru IMM

Finantarile beneficiaza de sprijinul UE prin programul operational “Initiativa pentru IMM” si presupun acordarea unor garantii de pana la 60% din valoarea creditelor de investitii sau pentru capital circulant/cheltuieli curente solicitate de companiile interesate.

Suma maxima acordata reprezinta echivalentul in lei a 1,5 milioane euro iar imprumuturile se acorda pe 10 ani (creditele pentru investitii) sau 3 ani (cele pentru capital circulant). De mentionat ca si Raiffeisen Bank participa cu finantari la programul COSME. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

06 Sep 2018 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul