Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

Programul IMM Invest a fost gandit pentru imprumuturi cu garantii de stat de pana la 90% din valoarea acestora, costuri zero, cel putin in acest an (fara dobanzi si comisioane in 2020, pentru anul viitor urmand sa se decida gradul de subventionare al costurilor printr-un act normativ) si durata a finantarilor de 72 de luni pentru creditele de investitii si 36 de luni pentru cele pentru capital de lucru. Valoarea maxima a creditelor este de 5 milioane de lei pentru capital de lucru si 10 milioane lei pentru investitii. Cum bugetul programului este de 15 miliarde lei, nu se merge pe principiul “primul venit, primul servit”, iar pana in prezent au fost oferite garantii de aproximativ 11 miliarde lei, IMM-urile interesate ar mai putea obtine finantari in perioada urmatoare, dar cei interesati ar face bine sa nu mai astepte prea mult, ca sa nu se epuizeze fondurile. 

Legea privind noul program guvernamental IMM Leasing a fost publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial, iar antreprenorii care vor sa isi cumpere echipamente si utilaje in leasing vor beneficia de garantii de stat la acordarea imprumuturilor si subventii la plata dobanzilor. 

Finantari garantate si pentru echipamentele second hand

Garantia acordata de stat in cadrul acestui nou program reprezinta 80% din finantarile pentru achizitionarea in leasing de echipamente IT si 60% pentru utilaje sau autovehicole de transport marfa si persoane. 

Valoarea finantarilor este de maxim 5 milioane lei (putin peste un milion de euro), iar durata maxima a finantarilor este de 6 ani, cu posibilitatea acordarii de perioade de gratie cuprinse intre 3 si 12 luni. 

Sunt acceptati atat cei care vor sa isi cumpere echipamente noi cat cei care le vor achizitiona second hand. Avansul pleaca de la zero, dar poate ajunge pana la 20% din valoarea de achizitie a bunului finantat (exclusiv TVA), la cererea utilizatorului, iar dobanda este subventionata de stat cu 50% ceea ce reprezinta o oportunitate pentru cei care vor sa se dezvolte sau sa isi largeasca sfera de activitate (de pilda firmele care doresc sa participe la diverse proiecte si obiective de investitii si care nu dispuneau de utilajele necesare dar care ar putea fi cumparate acum, inclusiv la mana a doua). 

Valoarea reziduala este cuprinsa intre 1% si maximum 20% din valoarea de achizitie a bunului finantat (exclusiv TVA) si poate fi achitata la incheierea perioadei de leasing sau poate fi inclusa in rate, pe parcursul derularii contractului.

Patria Bank si programul EaSI

Dintre bancile care s-au implicat in derularea de programe cu finantari externe, Patria Bank a facut recent un bilant al activitatii derulate si a anuntat participarea intr-un nou program de finantare.

Banca a finantat cu aproape 60 milioane euro aproximativ 3.500 de IMM-uri locale si a semnat cu Fondul European pentru Investitii un nou acord de 62 milioane euro pentru acordarea de finantari in cadrul programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala (EaSI). 

Este vorba de accesarea de credite fara garantii si fara avans (imprumuturile sunt garantate de Uniunea Europeana in procent de 80% din valoarea acestora). 

“Creditul EaSI fara garantii” poate fi accesat de microintreprinderi cu maxim 9 angajati si o cifra de afaceri de pana la 2 milioane de euro pe an (echivalent lei). Potrivit statisticilor bancii, aproape 90% dintre companiile finantate pana acum in cadrul acestui program au sub 5 angajati, 35% dintre acestea activeaza in domeniul agricol, 31% sunt intreprinderi individuale si familiale ori PFA, 84% au o cifra de afaceri sub 100.000 euro pe an, deci exact genul de afaceri lovite crunt in vremea pandemiei.

CEC Bank si programul COSME

Banca ofera credite pentru investitii si linii de credit Revolving cu garantia COSME pentru micile afaceri (un program european pentru competitivitatea IMM-urilor care se deruleaza pana la finalul anului). 

Avantajul principal, scos de altfel in evidenta si de catre CEC, este acordarea unei garantii de 50% din valoarea finantarii, fara costuri, emisa de catre Fondul European de Investiti iar de aici un nivel redus de garantii solicitate clientului (maximum 60% din valoarea creditului).

Imprumuturile se acorda pentru minim 12 luni si maxim 10 ani pentru creditele de investitii (maxim 5 ani pentru liniiile de credit ).Suma maxima acordata este de 699.000 lei.

Raiffeisen Bank si Initiativa pentru IMM

Finantarile beneficiaza de sprijinul UE prin programul operational “Initiativa pentru IMM” si presupun acordarea unor garantii de pana la 60% din valoarea creditelor de investitii sau pentru capital circulant/cheltuieli curente solicitate de companiile interesate.

Suma maxima acordata reprezinta echivalentul in lei a 1,5 milioane euro iar imprumuturile se acorda pe 10 ani (creditele pentru investitii) sau 3 ani (cele pentru capital circulant). De mentionat ca si Raiffeisen Bank participa cu finantari la programul COSME. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus