Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

Cateva mii de solicitari au fost depuse in sistem doar in prima ora de la activarea aplicatiei. 

Inscrierile in program se fac direct  pe site-ul IMM Invest fiind eligibile companiile cu pana la 250 de angajati, o cifra de afaceri de pana la 50 de milioane de euro si active de pana la 43 milioane euro. 

Sume, costuri, conditii

Statul a alocat un plafon de 15 miliarde de lei pentru acest program, in care IMM-urile pot contracta credite de pana la 10 milioane de lei pentru investitii si de maxim 5 milioane lei pentru capital de lucru, cu garantii de stat de 80-90% prin FNGCIMM si cu dobanda subventionata (zero) pana la finalul acestui an. 

Subventionarea dobanzii si a comisioanelor aferente creditelor mai poate continua totusi si in urmatorii doi ani daca cresterea economica se va situa sub cea din 2020. Dupa aceasta perioada, beneficiarul isi plateste singur dobanda (algoritmul de calcul este Robor la 3 luni plus 2%). 

Durata finantarii este de 36 de luni pentru creditele pentru capital de lucru, cu posibilitate de prelungire pentru inca 36 de luni, iar pentru creditele de investitii de 72 de luni, cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie de maxim 18 luni. 

Criteriile de eligibilitate, pe langa dimensiunea afacerii si numarul de angajati, au in vedere ca solicitantul sa nu mai fi primit ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile, sa nu aiba imprumuturi restante si sa se angajeze ca nu va disponibiliza personal pana la finalul anului 2020. 

Suma acordata fiecarui solicitant depinde de dimensiunea busines-ului, repere pentru stabilirea acesteia fiind fondul de salarii si cifra de afaceri. 

Dupa depunerea cererii de finantare in sistem si precizarea unui posibil finantator (sunt 22 banci inscrise in program), mingea se muta in terenul bancilor, care vor trebui sa selecteze afacerile viabile care urmeaza sa primeasca imprumuturile garantate de stat. 

Solicitantii care sunt respinsi de o anumita banca pot transmite prin email  la imminvest@fngcimm.ro o cerere de deblocare, urmand sa retrimita cererea de finantare spre alta banca.

Cum poti depune cerere?

Pasi ce trebuie parcusi la solicitarea unei finantari de catre IMM-uri:

-IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro si isi  face un cont de utilizator

-Completeaza formularul pus la dispozitie pe site-ul imminvest.ro apoi ataseaza copie CI, copie CUI si formularul completat ?i scanat;

-Solicita unul sau mai multe credite pentru investitii/ linii de credit pentru capital de lucru;

-Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;

-FNGCIMM va emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de catre potentialul beneficiar;

-FNGCIMM pune online la dispozitia institutiei de credit selectate documentele inregistrate de catre IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;

-Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/ liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;

-Institutia de credit aproba creditul si transmite FNGCIMM. solicitarea privind acordarea garantiei de stat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus