Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Ungaria a convins bancile sa reduca ratele clientilor cu credite in valuta


Guvernul maghiar a ajuns la o intelegere cu bancile prin care clientii vor plati rate mai mici la creditele ipotecare in euro, franci elvetieni si yeni japonezi, conform Reuters. In plus, guvernul impune stoparea executarilor silita si ofera famililor cu probleme financiare sansa de a locui mai departe in propria locuinta.


Cetatenii maghiari care au in derulare credite ipotecare in valuta pot opta pentru plata ratelor la un curs de schimb fix, pana la finalul lui 2014, informeaza Reuters. Cursul a fost stabilit la 250 forinti pentru un euro, 180 de forinti pentru un franc si 200 de forinti pentru 100 de yeni japonezi, sub nivelul standard de la casele de schimb.

Rate cu 17% mai mici la creditele in franci elvetieni

Cotatiile fixe agreate de guvern impreuna cu bancile sunt insa simtitor sub nivelul pietei, ceea ce permite diminuarea ratelor lunare, exprimate in forinti. Avand in vedere cursurile actuale, aranjamentul permite reducerea ratei lunare cu 5% la credite in euro, cu 17,5% la credite in franci si cu 13% la creditele in yeni japonezi.

Asa cum se observa, cele mai importante reduceri apar la creditele in franci, unde aprecierea monedei elvetiene a urcat semnificativ efortul financiar din partea clientilor.

Cum isi recupereaza bancile pierderea?

Diferentele de curs (intre cursul pietei si cursul fix agreat) sunt acumulate intr-un cont special in forinti, ce beneficiaza de garantia statului. Contul este purtator de dobanda si este remunerat la valoarea dobanzii de piata interbancare (Bubor, echivalentul Robor de pe piata din Ungaria).

Incepand cu 1 ianuarie 2015, clientii care au optat pentru aceasta facilitate vor trebui sa returneze sumele catre banci, impreuna cu dobanda si cu comisionul solicitat de stat pentru garantia oferita.

Cineva care are o rata de 400 de franci elvetieni si opteaza pentru cursul de schimb fix impus de guvern, va economisi in acest fel 2.450 franci. In 2015, clientul va trebui insa sa returneze aceste sume, la care se adauga comisionul statului de 1,5% si o dobanda datorata de 6,10% pe an. Cu tot cu aceste costuri, suma se ridica la 593.000 de forinti (2.730 franci).

Jumatate din clienti ar putea apela la aceasta optiune

Solutia agreata de banci si guvern vine pe fondul aprecierii puternice a francului elvetian din ultima perioada. Sectorul bancar din Ungaria este puternic afectat de aceasta evolutie, in conditiile in care aproximativ 51% din soldul creditelor ipotecare este denominat in franci.

Conform directorului general al OTP Mortgage Bank citat de Reuters, care a fost si reprezentantul bancherilor in discutiile cu guvernul, aproximativ jumatate din clientii care au credite ipotecare vor apela la aceasta solutie.

In schimb, Banca Centrala a Ungariei s-a opus acestui program si a avertizat ca daca un numar mare de clienti vor opta pentru cursul de schimb fix, este posibil ca stabilitatea sistemului bancar sa fie amenintata.

Clientii cu probleme financiare nu vor mai fi dati afara din locuinta


Un alt avantaj obtinut de guvernul maghiar pentru clientii bancilor este introducerea unor reguli stricte pentru executarile silite.

Intre 1 iulie si 1 octombrie, bancile vor putea executa silit numai garantii ipotecare ce valoareaza mai mult de 134.000 euro.

Dupa data de 1 octombrie, bancile vor putea executa silit doar un procent limitat de garantii ipotecare, Acesta porneste de la 2% din creditele neperformante pe trimestru si creste gradual pana la 5% pe trimestru, in 2014.

Pentru a evita situatiile in care executarile silite lasa pe drumuri clientii si familiile acestora, guvernul va pune la punct o agentie speciala care va prelua de la banci garantiile imobiliare ale clientilor cu probleme si le va permite acestora sa continue sa locuiasca in casa in schimbul unei chirii.

Pretul la care s-a decis ca aceste tranzactii sa aiba loc variaza intre 55% din valoarea ipotecii stabilita la acordarea creditului in cazul oraselor mari, 50% in orase medii si 35% din valoarea initiala a imobilului in alte localitati mai mici. Agentia va incepe programul de achizitii in 2012.

Creditarea in valuta se va relua, in conditii restrictive


Guvernul a decis sa dea insa drumul la creditarea in valuta, dupa ce in 2010 a interzis bancilor sa mai acorde imprumuturi in alta moneda in afara de forintul maghiar.

Bancile vor putea acorda imprumuturi in valuta numai solicitantilor care obtin venituri in respectiva moneda si au un venit lunar de cel putin 15 ori mai mare decat salariul minim pe economie.

Romania pune bancile mai presus de populatie


Situatia clientilor din Romania nu este mult diferita de cea a celor din Ungaria, insa actiunile guvernamentale au urmarit mai mult interesul bancilor decat al populatiei.

In Ungaria, nu numai ca guvernul s-a luptat luni bune cu bancherii pentru a gasi o solutie pentru clientii supraindatorati, dar a si impus o taxa speciala pentru banci.

La noi, insa, guvernul nici macar nu si-a pus vreodata problema sa taxeze suplimentar bancile, asa cum presedintele Basescu a declarat recent.

Multe alte state din regiune au inteles situatia dificila cu care se confrunta persoanele care au luat credite si au gasit masuri pentru le inlesni parcurgerea acestei perioade dificile.

In Slovacia, somerii beneficiaza de reducerea automata a ratelor lunare la credit, fara analize suplimentare timp de 6 luni. Dupa aceasta perioada, statul ofera imprumuturi ieftine pentru a ajuta clientii cu probleme sa isi poata rambursa ratele catre banci.

In Polonia, supraindatoratii isi pot declara insolventa prin legea falimentului personal, adoptata inca din 2009, in plina criza financiara.

Comparativ insa, Romania nu ofera practic nicio schema de sustinere pentru clientii cu rate prea mai la credite.

Singurele incercari au venit prin dezbaterea proiectului legii falimentului personal. Acesta  nu a fost sustinut insa de autoritati iar in primavara guvernul si-a luat din nou angajamentul in fata Comisiei Europene si FMI ca cel putin 1 an sa nu promoveze nicio astfel de initiativa.

Nici in cadrul dezbaterilor parlamentare pe marginea OUG 50 nu au fost acceptate propunerile ce vizau instituirea unor reguli de restructurare automata a creditelor pentru clientii care nu mai au venituri suficiente pentru rambursarea ratelor lunare.

Atat Asociatia Romana a Bancilor cat si reprezentantii BNR s-au opus la momentul respectiv unei asemenea initiative.

In consecinta, clientii nu au foarte multe parghii la indemana. Ei raman in continuare la “mila” bancilor care pot accepta sau nu restructurarea creditului.

In plus, chiar si executarea silita nu duce la finalizarea problemelor pentru cei supraindatorati. Daca sumele obtinute din vanzarea imobilului nu acopera soldul creditului, bancile au dreptul de a executa si alte bunuri ale clientului pana la stingerea datoriei sau de a impune propriri din salariu pe viata.


Distribuie articolul
Alte articole

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.

Citeste mai mult
Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

A detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?

Citeste mai mult

Ce este ROBOR si cum iti afecteaza rata la banca?

Ai un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?

Citeste mai mult
Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!

Citeste mai mult