Guvernul nu a avut niciodata intentia sa supraimpoziteze bancile

Presedintele Traian Basescu a declarat ca guvernul nu a avut in vedere pana acum supraimpozitarea bancilor, ca masura de echilibrare a bugetului de stat.


“Daca guvernul si-ar fi pus problema taxarii bancilor o facea in cea mai dificila situatie. Nu exista aceasta intentie si sper ca bancile sa nu se repeada sa isi recupereze toata pierderea cu creditele neperformante intr-un an”, a spus presedintele Romaniei, in cadrul unei conferinte a Ziarului Financiar.

Declaratia a venit ca raspuns la intrebarea pusa de Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor. El a afirmat ca bancile romanesti nu au avut nevoie de un sprijin din partea statului ca in alte state europene si astfel nu ar fi echitabil ca ele sa suporte taxe suplimentare.

Astfel de taxe au fost instituite in tari precum Ungaria si Austria.

Totodata, Ghetea a avertizat ca o eventuala taxa speciala asupra bancilor va avea ca efect majorarea costului creditelor, astfel ca va fi suportata in final de catre consumator.

Pe de alta parte, presedintele ARB a declarat ca bancile au fost cele care au suportat cel mai mult costul crizei financiare, prin creditele neperformante din portofoliu. Afirmatia sa a fost imediat contrazisa de presedintele Basescu, care i-a replicat ca acest cost a fost, in realitate, suportat de catre populatie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus