Prima Casa va fi disponibila si celor care detin un imobil mai mic de 50 mp

Programul Prima Casa va continua in aceleasi conditii de avans si costuri si va fi disponibila inclusiv pentru cei care detin o locuinta de pana in 50 metri patrati.


Guvernul a decis sa schimbe insa regulile in ceea ce priveste relatia cu bancile si sa nu mai acorde garantie decat in proportie de 50% din suma finantata, lucru ce va afecta si portofoliul deja existent.

“Bancile au la dispozitie 3 luni de zile pentru a participa la aceasta noua forma a programului Prima Casa dupa principiul, evident, primul venit-primul servit”, a precizat premierul Emil Boc.

Bancile pot, de asemenea, sa isi transfere intre ele portofoliile de garantii, in cazul in care nu doresc sa isi dubleze numarul de credite acordate in cadrul primelor 3 etape.

Noua formula a fost deja discutata cu institutiile de credit, insa nu toate au considerat formula adoptata de guvern ca fiind oportuna.

Atata vreme cat garantia statului nu mai este de 100%, clientii noi nu vor mai putea beneficia de aceleasi costuri scazute, considera presedintele Raiffeisen Bank.

“Nu am decis daca vom participa, dar daca participam, nu putem pastra aceleasi conditii”, a precizat in urma cu numai o zi Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus