top banner

Raiffeisen Bank: Prima Casa nu poate continua cu aceleasi costuri reduse

29 Martie 2011 | Autor: Conso

In cazul in care programul Prima Casa va continua prin impartirea riscului intre stat si banci, clientii noi nu vor mai putea beneficia de aceleasi costuri scazute, considera presedintele Raiffeisen Bank.
Programul Prima Casa ar putea continua daca bancile accepta sa imparta riscul cu statul. Mai exact, Fondul de Garantare va acoperi doar 50% din suma acordata, nu 100% ca in prezent, restul fiind reprezentat de ipoteca asupra imobilului, in favoarea bancii.
Noua structura se va aplica si soldului de credite deja existente. Astfel, statul nu este nevoit sa vina cu fonduri noi, ci se vor elibera garantii pe masura ce bancile accepta sa renunte la jumatate din garantiile vechi.
“Nu am decis daca vom participa, dar daca participam, nu putem pastra aceleasi conditii”, a precizat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Mai exact, atata vreme cat garantia statului, mai sigura, se diminueaza pentru clientii vechi iar bancile nu le pot majora costurile, diferenta va trebui suportata sub forma unui cost aditional perceput clientilor noi.
Pe de alta parte, van Groningen a scos in evidenta si nivelul redus al avansului impus in cazul programului Prima Casa, respectiv 5%.
“Prima Casa ii ajuta pe cei care nu au bani de avans. Pentru asta exista garantia statului. Un avans de 15% este un lucru normal. Ca banca, ai nevoie de un anumit buffer (n.r. zona tampon)”, a precizat presedintele Raiffeisen Bank.
In ultima etapa a programului, Raiffeisen Bank a avut alocat un plafon total de 25 milioane euro pe care l-a finalizat la mijlocul lunii martie. Avand in vedere ca au existat situatii in care clientii au depus cererea de credit dar nu au mai obtinut creditul Prima Casa, banca a lansat un produs cu costuri similare dar cu un avans de minimum 15%.
Cei care nu au reusit sa isi suplimenteze participatia proprie, nu au mai putut insa beneficia de finantare.
“Aceasta este situatia cu care ne confruntam. Vrem sa existe doar cazuri izolate, dar nu putem opri toata masinaria pentru a le evita”, a precizat van Groningen.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul