Guvernul se zgarceste la subventia pentru locuinte, dar are bani de rable


In timp ce programele de inlocuire a rablelor cu masini noi, de cumparare de centrale ecologice si constructie de gradini pe acoperisuri primesc suplimentari de bugete, guvernul vrea sa taie banii alocati pentru subventionarea constructiilor de locuinte.
 

Guvernul Romaniei a publicat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se doreste stoparea programului de subventionare a constructiei de locuinte. Acesta este a doua oara cand programul este tras pe dreapta de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), dupa ce in 2005 subventia a fost eliminata pentru a nu distorsiona piata.

Programul a fost reintrodus in 2006, dar acum se are in vedere stoparea lui pentru a face economii la buget.

“Situatia extraordinara prevazuta de art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, se motiveaza prin necesitatea diminuarii sumelor acordate de la bugetul de stat, din cauza efectelor negative pe care inca le produce criza economica”, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta emis in vederea stoparii programului.

Masura nu va afecta insa solicitarile de plata depuse deja la consiliile locale.

Efortul bugetar era minor

Adoptat prin OUG nr. 51/2006, programul se adreseaza tinerilor pana in 35 ani sau persoanelor evacuate din locuinte, care isi construiesc un imobil prin finantare bancara. Suma pe care o pot primi de la stat este de 15% din valoarea creditului, fara a depasi 15.000 euro, bani fiind utilizati pentru rambursarea datoriei. Subventia era platita de stat la receptia lucrarilor.

Suma poate parea mare insa cererea destul de redusa si mediatizarea timida a acestui program a facut ca bugetele alocate sa fie nesemnificative in comparatie cu alte programe.

In 2009, statul a subventionat doar 256 de familii, iar fondurile totale s-au ridicat la 10,25 milioane lei.

In 2010 s-au facut plati de 4,4 milioane lei catre 109 beneficiari, iar in 2011 nu au mai fost alocate fonduri dar sunt de plata 12,5 milioane lei, aferente cererilor inregistrate deja.

Guvernul se teme sa nu ramana in pana de bani

Chiar daca sumele par reduse, guvernul considera ca nu are bani suficienti pentru a deconta subventiile solicitate, iar continuarea programului ar avea consecinte negative asupra Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Mai mult, autoritatile considera ca exista deja alte solutii pentru cei care doresc o locuinta.

”In prezent exista mai multe programe care se suprapun - Prima Casa, OUG 51/2011, Programele ANL - iar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului analizeaza modalitatile corecte prin care cei care au nevoie sa poata avea acces la o locuinta”, au declarat pentru Conso.ro, reprezentantii MDRT.

Proiecte multe pentru locuinte, dar cu bugete reduse


Ca si programul pentru subventia de locuintele, celelalte proiecte guvernamentale care ajuta populatia sa isi cumpere o casa au fonduri reduse la dispozitie.

Constructia de locuinte destinate inchirierii, derulata tot de MDRT, prin ANL, a presupus alocari de 217 milioane lei in 2010 si de 195 milioane lei in 2009.

Subventia acordata in cazul produselor de economisire-creditare, de plata in 2011, se ridica la 81,4 milioane lei.

Pentru reabilitarea termica si imbunatatirea fatadelor cladirilor prin credite bancare, MDRT are la dispozitie ceva mai mult de 300 milioane lei, in vederea subventionarii dobanzii platite de beneficiari. 

Singurul program cu un impact semnificativ este Prima Casa. Nici aici insa guvernul nu a mai gasit noi fonduri in bugetul din 2011, deoarece nu s-au mai alocat garantii suplimentare in acest an, bancile fiind nevoite sa refoloseasca garantiile din anii trecuti.

Masina si gradina pe acoperis – prioritati pe timp de criza

In schimb, statul pare hotarat sa spijine mai mult visul romanilor de a avea o masina noua decat cel de a avea o casa noua.

La Ministerul Mediului, Laszlo Borbely, acelasi care a stopat programul de subventionare a constructiei de locuinte in 2005, are pe mana nu mai putin de 456 milioane lei, doar pentru anul curent, pentru cei care doresc sa isi schimbe masina prin programul Rabla. In 2010, fondurile alocate programului Rabla au fost de 722 milioane lei.

Tot Ministerul Mediului a reusit sa puna deoparte inca 210 milioane lei pentru 2010 si 2011, in vederea subventionarii achizitiei de centrale termice ecologice. Ministrul Borbely a anuntat ca nu se opreste aici, ci pregateste un nou program, ce va oferi fonduri proprietarilor care doresc sa construiasca gradini pe acoperisurile caselor.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus