top banner

Statul a subventionat 256 de locuinte construite prin credit in 2009

30 Martie 2010 | Autor: Alexandra Popa

In 2009, 256 de familii de tineri au beneficiat de subventia de maxim 15.000 euro de la stat pentru constructia unei locuinte prin credit. Cele mai multe solicitari au venit din zona Moldovei si din sectorul 6 al Capitalei, unde statul a pus umarul la constructia a 117 imobile. In total, sumele acordate au ajuns la peste 10 milioane lei.
In anul 2009 au fost acordate de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDTR), un numar de 256 de subventii pentru construirea de locuinte prin credit. Beneficiarii acestor sume sunt tinerii pana in 35 ani care nu au mai detinut nicio locuinta anterior sau familiile evacuate.

Moldova si sectorul 6 au luat 90% din subventii

Din cele 256 de subventii acordate anul trecut, 117 au fost acordate pentru constructia de locuinte in sectorul 6 al Capitalei, 72 in judetul Bacau si 32 in judetul Neamt, conform datelor furnizate de MDRT.  Restul judetelor au beneficiat de un maxim de 4 subventii.
“Fondurile de la bugetul de stat aprobate initial pentru program in 2009 au fost de 5 milioane lei. In luna noiembrie a anului 2009, fondurile alocate programului au fost suplimentate, valoarea totala a fondurilor in anul 2009 fiind de 10,25 milioane lei”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii MDRT.
Suma a fost utilizata aproape integral, la finalul lunii decembrie ramanand doar 377 de lei nealocati.
“Nu au fost cazuri de acordare a subventiei pentru locuinte finantate prin Programul Prima Casa”, au mai precizat reprezentantii MDRT.
Pentru 2010, bugetul prevazut este de 5 milioane lei insa, ca si in anul anterior, nu se exclude o posibila suplimentare ulterioara, in functie de solicitarile primite. Cuantumul subventiei ce poate fi obtinuta a ramas de 30% din valoarea costul constructiei, dar cel mult 15.000 euro.

Cum se poate obtine subventia?

Subventia pentru constructia de locuinte este acordata tinerilor pana in 35 ani, care nu au mai detinut niciodata o locuinta sau, in cazul in care au detinut, aceasta nu a fost mai mare de 50 mp. De asemenea, nici membrii familiei acestuia nu trebuie sa detina sau sa fi detinut o locuinta in proprietate.
 
Pot primi subventie si persoanele sau familiile ramase fara adapost, cele evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile sau chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire.
Subventia este acordata numai in situatia in care finantarea locuintei se face prin credit ipotecar pentru constructie, inclusiv prin programul Prima Casa. Nu se accepta constructia in regie proprie, ci numai cu o firma specializata.
Cererile de subventie se adreseaza consiliilor locale din raza administrativ-teritoriala in care sunt amplasate terenurile pe care urmeaza sa se construiasca imobilul, iar decizia de a acorda subventia tine de consiliile locale. Solicitarile se depun, de regula, inainte de incheierea contractului de credit cu institutiile financiar-bancare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul