Romani ingropati in datorii. Francul trece de 4 lei

Francul a depasit marti, pentru prima data, pragul psihologic de 4 lei la BNR. In ultimele 3 luni, francul s-a scumpit cu aproape 90 bani, generand o explozie a ratelor la creditele in aceasta moneda.


Banca Nationala a publicat un curs de referinta de 4,0221 lei pentru un franc elvetian. Cei mai afectati de intarirea francului sunt clientii cu credite in aceasta moneda, in conditiile in care in acest moment nu este indicata o refinantare sau o conversie valutara.

Fata de euro, francul este la o distanta foarte mica de paritate. In jurul pranzului, cotatia interbancara era de 1,06 franci/euro.

Intarirea continua are loc pe fondul crizei datoriilor publice suverane,  investitorii refugiindu-se in aceasta moneda.

Recent, Banca Centrala a Elvetiei a luat masuri de stopare a aprecierii francului in fata principalelor valute, insa pana acum acestea s-au dovedit ineficiete.

Masurile adoptate au vizat reducerea intervalului de variatie a dobanzii de politica monetara, Libor la 3 luni, la 0%-0,25%, precum si cresterea semnificativa a lichiditatii pe piata interbancara pe parcursul a catorva zile.   

Leul s-a depreciat semnificativ si fata de euro in cea de a doua sedinta de tranzactionare a saptamanii, cursul de referinta urcand pana la 4,2670 lei pentru un euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus