Euro sare de 4,36 lei la cursul oficial. Reintra leul pe tendinta de depreciere?

Climatul extern nefavorabil a facut ca leul sa piarda teren destul de important in sedinta de joi. Cotatia oficiala a trecut de 4,36 lei pentru un euro iar analistii sunt pesimisti.


Dupa o aprecierea initiala pana in jurul a 4,34 lei pentru un euro, moneda nationala a pierdut teren inca din finalul inchiderii sedintei de miercuri, pe fondul instalarii unei aversiuni la risc in pietele globale.

Cursul oficial anuntat de BNR este de 4,3611 lei pentru un euro.

“Teama noastra ca licitatia de obligatiuni de astazi va ajuta foarte putin leul este foarte probabil sa se materializeze, dat fiind climatul extern nefavorabil”, au precizat analistii ING Bank inca de la inceputul sedintei de joi.

Mai mult, acestia considera ca evenimentele recente sugereaza ca leul ar putea sa reintre pe o tendinta de depreciere in saptamanile urmatoare iar cursul ar putea ajunge la 4,40 lei pentru un euro.
Pe piata interbancara, cotatiile au continuat sa creasca iar spre finalul zilei de joi euro se tranzactiona in intervalul 4,3620 – 4,3670 lei pentru un euro, deprecierea leului fiind in ton cu evolutia valutelor regionale.

Tendinta de depreciere a luat oarecum prin surprindere piata locala in conditiile in care in urma cu doar o saptamana leul prezenta potential de apreciere iar analistii Raiffesein Bank isi ajustasera in jos estimarile pentru urmatorul trimestru in intervalul 4,35-4,40 lei pentru un euro.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus