In ce conditii pot firmele sa realizeze operatiuni de schimb valutar?


Intrebare:

In afara de banca la care are deschis contul o persoana juridica mai poate cumpara si din alta parte valuta pentru plata facturilor externe ?

Amarasteanu Florian, Bucuresti

Pentru a cumpara sau vinde valuta o persoana juridica trebuie neaparat sa aiba un cont deschis la banca unde se face tranzactia. Firmelor nu le sunt permise schimburile valutare la casele de schimb.
 
In acest sens, in momentul in care un reprezentant al unei companii retrage bani din contul firmei trebui sa prezinte si motivul acestei operatiuni. In consecinta nu se pot scoate bani din banca in numele unei firme pentru a face schimb valutar cash la o casa de schimb ce nu este a unei banci.
 
Pentru a face un schimb valutar firma trebuie sa detina un cont curent atat in valuta care se vinde cat si in valuta care se cumpara. In consecinta, daca are bani in contul de lei si are si un cont in euro firma poate sa ordone un schimb valutar la orice banca din Romania.

La Raiffeisen Bank se poate face schimb valutar de la orice agentie. La alte banci schimbul se poate face doar la agentia unde au fost deschise conturile.
 
In ceea ce priveste nivelul cursului, fiecare banca isi are propriul prag de la care cursul de schimb valutar se poate negocia. La Raiffeisen Bank acest prag este setat la 1.000 euro sau echivalent in alta valuta.

Plata facturilor externe se va face obligatoriu dintr-un cont deschis la o banca, si nu prin numerar. Pentru ca o firma sa faca o plata valutara externa trebuie sa existe obligatoriu un contract in vigoare, o factura sau pentru plata in avans, inclusiv o factura proforma.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus