Ce ajutoare de stat poate primi un IMM de la Ministerul de Finante?


Intrebare:

Ce ajutor pot obtine de la stat companiile aflate in dificultate in aceasta perioada?

Ionescu Eva, Harlau

Conform repezentantilor Ministerului Finantelor Publice, acesta administreaza 4 scheme de ajutor de stat pentru companii:

1.      ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea intreprinderilor

Prin intermediul ajutorului de minimis se acorda fonduri pentru modernizarea sau dezvoltarea activitatii, in limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei. Sumele sunt acordate pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi.

Durata schemei este de 5 ani, respectiv 2007 – 2011, cu posibilitatea prelungirii, iar bugetul maxim se ridica la 100 milioane euro, echivalent in lei.

2.      ajutoare pentru stimularea cresterii economice prin sprijinirea realizarii de investitii

In cadrul acestei scheme, ajutorul de stat se acorda pentru realizarea unei investitii initiale care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- are o valoare mai mare de 30 milioane euro
- creeaza cel putin 300 noi locuri de munca.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi alocate unei firme este de 28,125 milioane euro, echivalentul in lei. In cazul firmelor din Bucuresti si Ilfov, suma scade la 22,5 milioane lei.

Durata schemei este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2007-2011, iar bugetul total alocat se ridica la 500 milioane euro.

3.      ajutoare de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile

In cadrul acestei scheme, ajutorul de stat se acorda in situatia in care are un efect stimulativ, respectiv demonstreza indeplinirea unuia sau mai multora dintre urmatoarele criterii:

a) o crestere substantiala a dimensiunii proiectului/activitatii ca urmare a acordarii ajutorului;
b) o crestere substantiala a domeniului de aplicare a proiectului/activitatii ca urmare a acordarii ajutorului;
c) o crestere substantiala a valorii totale a costurilor suportate de beneficiar pentru proiect/activitate ca urmare a acordarii ajutorului;
d) o crestere substantiala a ritmului de finalizare a proiectului/activitatii in cauza;
e) proiectul nu ar fi fost realizat in regiunea asistata in cauza, in absenta acordarii ajutorului.

Pentru a primi sumele solicitate, companiile trebuie sa realizeze investitii initiale de cel putin 30 milioane euro si sa creeze 300 de noi locuri de munca.

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009 – 2013, iar bugetul total se ridica la 1 miliard euro.

4.      ajutoare de stat pentru dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2008 - 2012, cu posibilitatea prelungirii pana în anul 2013. Bugetul total al schemei se ridica la 575 milioane euro.

Pe langa cele 4 scheme de ajutor de stat gestionate de Ministerul Finantelor, firmele afectate de criza economica si financiara pot obtine ajutor temporar de la stat si prin intermediul Ministerului IMM-urilor si AVAS.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus