Raiffeisen: Obligatiile fidejusorilor se mentin daca firma este cesionata?


Intrebare:

Am garantat ca fidejusor la o societate comerciala la care eram asociat. Am cesionat firma unei alte persoane tot din Bucuresti. Ce se intampla daca acesta nu isi plateste datoria la care eram eu garant?

Danciu Titel, Bucuresti

In cazul in care nu s-a schimbat si contractul de credit prin care sunteti garant fidejusor conform contractului in vigoare, chiar daca firma nu mai este a dumneavoastra, garantati prin fidejusiune datoria firmei.

Pentru a sti exact situatia in care va aflati in calitate de persoana fizica vis-a-vis de datoria firmei ce a fost cesionata, sfatul nostru este sa consultati cu atentie contractul de credit, mai ales paragraful ce face referire la garantii - respectiv aspectele legate de garantul fidejusor.  In situatia in care aceasta clauza inca este in vigoare trebuie odata cu actele de cesionare sa rediscutati si contractul de credit cu banca avand in vedere ca nu mai aveti putere de decizie asupra companiei ce a contractat creditul.

In viitor sfatul nostru este ca atunci cand vindeti/cesionati o companie ce are debite catre o terta parte sa analizati cu grija felul in care aceste datorii sunt garantate, deoarece contractele de garantie pe care le-ati semnat in calitate de persoana fizica raman in vigoare si in conditiile in care se incheie colaborarea intre persoana fizica ce garanteaza credit si firma ce a contractat credit.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Inapoi sus