Cetatenii straini pot beneficia de credite prin programul Prima Casa?


Intrebare:

Sunt un cetatean strain din spatiul non-U.E. si sunt rezident permanent in Romania. Vreau sa stiu daca sunt eligibil pentru programul "Prima Casa".
Stiu ca in lege e prevazut ca sunt eligibili doar cetatenii romani. Dar conform ordonantei de urgenta nr 194 (republicata) din 12 decembrie 2002 privind regimul strainilor in Romania publicata, daca exista drept de sedere permanenta atunci acestia beneficiaza de aceleasi drepturi ca un roman la achizitia unei locuinte.

Eu interpretez ca benficiez de aceleasi drepturi ca si un cetatean roman la obtinerea locuinte inclusiv si prin programul "Prima Casa". E corecta aceasta interpretare a mea?

Constantin Partac, Cluj-Napoca

Art 75, lit g) din OUG 194/2002 prevede, intr-adevar, citez :
“Tratament egal

    Titularii unui drept de sedere permanenta beneficiaza, in conditiile legii, de tratament egal cu cetatenii romani in ceea ce priveste:

    g) accesul la bunuri si servicii publice, inclusiv obþinerea de locuinte;"
Insa, aceasta prevedere legislativa reglementeaza doar dreptul unui cetatean strain, beneficiar al unui permis de sedere permanenta, de a achizitiona un imobil cu destinatia locuinta pe teritoriul Romaniei. Cu alte cuvinte, dreptul de a cumpara si a detine o locuinta.

OUG 60/2009 (privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa") prin Art. 1 prevede facilitarea accesului la achiztia unei locuinte prin contractare de credit.

Prin urmare prevederile OUG 194/2002, Art 75, lit g) nu se aplica actului normativ care reglementeaza programul “Prima Casa”.
 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Credite imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Credite imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Credite imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Credite imobiliare

Inapoi sus