Cetatenii straini pot beneficia de credite prin programul Prima Casa?


Intrebare:

Sunt un cetatean strain din spatiul non-U.E. si sunt rezident permanent in Romania. Vreau sa stiu daca sunt eligibil pentru programul "Prima Casa".
Stiu ca in lege e prevazut ca sunt eligibili doar cetatenii romani. Dar conform ordonantei de urgenta nr 194 (republicata) din 12 decembrie 2002 privind regimul strainilor in Romania publicata, daca exista drept de sedere permanenta atunci acestia beneficiaza de aceleasi drepturi ca un roman la achizitia unei locuinte.

Eu interpretez ca benficiez de aceleasi drepturi ca si un cetatean roman la obtinerea locuinte inclusiv si prin programul "Prima Casa". E corecta aceasta interpretare a mea?

Constantin Partac, Cluj-Napoca

Art 75, lit g) din OUG 194/2002 prevede, intr-adevar, citez :
“Tratament egal

    Titularii unui drept de sedere permanenta beneficiaza, in conditiile legii, de tratament egal cu cetatenii romani in ceea ce priveste:

    g) accesul la bunuri si servicii publice, inclusiv obþinerea de locuinte;"
Insa, aceasta prevedere legislativa reglementeaza doar dreptul unui cetatean strain, beneficiar al unui permis de sedere permanenta, de a achizitiona un imobil cu destinatia locuinta pe teritoriul Romaniei. Cu alte cuvinte, dreptul de a cumpara si a detine o locuinta.

OUG 60/2009 (privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa") prin Art. 1 prevede facilitarea accesului la achiztia unei locuinte prin contractare de credit.

Prin urmare prevederile OUG 194/2002, Art 75, lit g) nu se aplica actului normativ care reglementeaza programul “Prima Casa”.
 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Credite imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Credite imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Credite imobiliare

Inapoi sus