Ce fac daca agentia de plasare a fortei de munca nu respecta contractul?


Intrebare:

Pot avea siguranta ca firma careia ma adresez isi va face treaba si nu va incerca sa va pagubeasca? Am intalnit destule cazuri cand firmele de acest gen incasau comisioane cu promisiunea de a gasi un loc de munca celui interesat, dar nu-si duceau treaba la bun sfarsit. Este normal ca firmele de plasare a fortei de munca sa incaseze comisioane inainte de a pleca din tara?

Taras Alice, Galati

Protejarea intereselor proprii se face individual de fiecare, prin informare corespunzatoare asupra legislatiei in domeniu.
 
Apreciem ca fiind o masura de protectie, informarea prealabila cu privire la seriozitatea firmei cu care se intentioneaza incheierea contractului de mediere care poate fi obtinuta de la Inspectoratul Teritorial de Munca de pe raza careia este inregistrata firma.    
 
Agentii de ocupare a fortei de munca vor restitui, partial sau total, tariful serviciilor de mediere incasat de la solicitanti, daca nu reusesc sa le ofere locuri de munca in termenul stabilit prin contractele de mediere.
 
Conform art. 7 alin. 3 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru efectuarea activitatilor de mediere firmele de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate pot percepe un tarif de mediere care sa acopere costurile acestora.
 
Totodata agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate nu vor percepe in afara tarifului prevazut la art. 7 alin. 3 comisioane si nu vor pretinde garantii de la persoanele mediate, respectiv de la persoanele angajate in strainatate cu contract individual de munca (art.10 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare).
 
De asemenea agentii de ocupare a fortei de munca vor restitui, partial sau total, tariful serviciilor de mediere incasat de la solicitanti, daca nu reusesc sa le ofere locuri de munca in termenul stabilit prin contractele de mediere sau daca, inainte de expirarea duratei contractului de mediere, beneficiarul acestui contract renunta la mediere.(art.9 alin. 3 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare).
 
In cazul in care prevederile legale mai sus mentionate nu sunt indeplinite de catre firma de mediere a angajarii in strainatate va puteti adresa autoritatilor competente.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus