Ce fac daca agentia de plasare a fortei de munca nu respecta contractul?


Intrebare:

Pot avea siguranta ca firma careia ma adresez isi va face treaba si nu va incerca sa va pagubeasca? Am intalnit destule cazuri cand firmele de acest gen incasau comisioane cu promisiunea de a gasi un loc de munca celui interesat, dar nu-si duceau treaba la bun sfarsit. Este normal ca firmele de plasare a fortei de munca sa incaseze comisioane inainte de a pleca din tara?

Taras Alice, Galati

Protejarea intereselor proprii se face individual de fiecare, prin informare corespunzatoare asupra legislatiei in domeniu.
 
Apreciem ca fiind o masura de protectie, informarea prealabila cu privire la seriozitatea firmei cu care se intentioneaza incheierea contractului de mediere care poate fi obtinuta de la Inspectoratul Teritorial de Munca de pe raza careia este inregistrata firma.    
 
Agentii de ocupare a fortei de munca vor restitui, partial sau total, tariful serviciilor de mediere incasat de la solicitanti, daca nu reusesc sa le ofere locuri de munca in termenul stabilit prin contractele de mediere.
 
Conform art. 7 alin. 3 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru efectuarea activitatilor de mediere firmele de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate pot percepe un tarif de mediere care sa acopere costurile acestora.
 
Totodata agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate nu vor percepe in afara tarifului prevazut la art. 7 alin. 3 comisioane si nu vor pretinde garantii de la persoanele mediate, respectiv de la persoanele angajate in strainatate cu contract individual de munca (art.10 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare).
 
De asemenea agentii de ocupare a fortei de munca vor restitui, partial sau total, tariful serviciilor de mediere incasat de la solicitanti, daca nu reusesc sa le ofere locuri de munca in termenul stabilit prin contractele de mediere sau daca, inainte de expirarea duratei contractului de mediere, beneficiarul acestui contract renunta la mediere.(art.9 alin. 3 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare).
 
In cazul in care prevederile legale mai sus mentionate nu sunt indeplinite de catre firma de mediere a angajarii in strainatate va puteti adresa autoritatilor competente.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Inapoi sus