Cum se obtine ajutorul de minimis pentru dezvoltare de catre IMM-uri?


Intrebare:

Cum se poate obtine un ajutor de minimis pentru dezvoltarea IMM-urilor - conform HG?

Both Rodica, Ploiesti

Pentru ca o intreprindere sa beneficieze de ajutorul de stat, trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de eligibilitate:
 
-         desfasoara activitate de cel putin un an;
-         pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi nu a beneficiat de ajutor de minimis, sau daca a primit, acestea cumulate nu depasesc plafonul de 200.000 euro; pentru firmele ce activeaza in transportul rutier plafonul maxim este de 100.000 euro;
-         prezinta un plan de investitii care sa ateste modul in care sunt utilizati banii; se detaliaza cheltuielile eligibile pentru care se solicita finantarea;
-         nu inregistreaza restante la bugetele componente ale bugetului de stat consolidate;
-         nu se afla in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare;
-         nu intra in categoria intreprinderilor in dificultate. potrivit capitolului 2 sectiunea 2.1. din Comunicarea Comisiei Europene – Linii directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244 din 01.10.2004;
-          nu au fost emise impotriva intreprinderii decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.
 
Pentru a beneficia de ajutorul de stat, solicitantul trebuie sa obtina de la Ministerul de Finante Publice Acordul de principiu pentru finantare. In acest sens, trebuie depusa o cerere la minister, impreuna cu o serie de documente justificative, printre care :
-         situatiile financiare aprobate;
-         planul de investiitii pentru care se solicita finantare, cu o prezentare detaliata a cheltuielilor eligibile;
-         studiu tehnico-economic intocmit de o firma de specialitate, din care se reiasa ca proiectul de investitii este viabil si se recomanda implementarea lui din fonduri publice.
 
Puteti consulta documentele necesare in vederea obtinerii acestuia, cat si alte detalii, accesand link-ul de mai jos:


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus