Intercapital: Ce se intampla cu actiunile detinute la vanzarea companiei?


Intrebare:

Dupa revolutie, am primit niste actiuni, ca tot romanul. Eu si sotul meu am optat pentru societatea Helitube din Bucuresti. Nu numai ca nu am primit niciun leu cu titlul de dividende, dar acum am citit in ziar ca s-a vandut? Ne mai folosesc la ceva actiunile sau putem arunca la cos hartia respectiva? Cu multumiri.

Ciogolea Laila, Bucuresti

Compania Helitube a fost delistata de pe piata de capital si nu se mai tranzactioneaza la bursa. Prin urmare, ar trebui sa luati legatura direct cu compania respectiva (la departamentul actionariat sau juridic) pentru a intreba de situatia ei si a actiunilor dumneavoastra. Daca aceasta companie ar fi ramas in continuare pe piata de capital, atunci ati fi putut vinde actiunile prin orice firma de brokeraj din Romania.
 
In mod normal, vanzarea pachetului majoritar de actiuni al companiei nu afecteaza actiunile detinute de actionarii mici, insa exista si exceptii. In cazul dumneavoastra, clarificarile trebuie obtinute direct de la Helitube.
 
Dividendele se acorda numai daca o companie are profit si daca adunarea generala a actionarilor hotaraste distributia de dividende; prin urmare, companiile nu sunt obligate sa acorde dividende actionarilor. Din nou - situatia dividendelor se obtine numai de la companie.
 
Detinatorii de actiuni trebuie sa stie ca acestea aduc atat drepturi (posibilitatea cresterii pretului sau a acordarii de dividende) dar au si riscuri (posibilitatea scaderii pretului sau neacordarea de dividende, de exemplu). Primul pas pe care il puteti face este sa va informati despre actiunile pe care le detineti.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus