Poate o societate sa garanteze creditele unei alte companii?


Intrebare:

Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea :
In ce conditii, un SRL poate garanta cu ipoteca asupra imobilelor avute in proprietate pentru un SNC care va fi titularul creditului ?

Ghetau Stefan, Vaslui

Legea 31/1990 (privind societatile comerciale), republicata, prin Art 144^4, alin (1), lit c) si d) si alin (2), prevede, citam:

ART. 144^4

    (1) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:

    c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii Imprumutului;

    d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;

    (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.

Insa, acelasi act normativ, prin Art 197, alin (4), prevede, citam:

ART. 197

  (4) Dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe actiuni nu sunt aplicabile societailor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare.

Prin urmare un SRL poate sa garanteze o alta societate. Insa trebuie sa fim foarte atenti sa nu intram sub incidenta Art 34 din Decretul 31/1954 (privitor la persoanele fizice si persoanele juridice), care prevede ca orice persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.

Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul. Prin urmare, in cazul in care societatea care garanteaza nu obtine nici un beneficiu din aceasta operatiune, orice persoana interesata, poate solicita, ulterior, anularea actului de garantare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus