Cum imi pot infiinta o agentie de plasare forte de munca?


Intrebare:

Cum imi pot infiinta o agentie de plasare forte de munca? Ce autorizatii si de unde le pot obtine? Odata infiintata cum pot intra in posesia contractelor de munca in afara tarii si in ce conditii? Unde pot afla informatii despre legislatia in acest domeniu?
Va multumesc anticipat.

Iordache Vasile, Targoviste

Activitatea de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate se realizeaza de catre societati comerciale constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca activitate principala "Selectia si plasarea fortei de munca" cod CAEN – 7810.

Activitatea de mediere a fortei de munca in strainatate este reglementata prin Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare si HG nr. 384/2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acestea prevad ca pentru a desfasura aceasta activitate, agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;
    b) sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca;
    c) au organizata o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor;
    d) au incheiat cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca.

De asemenea, agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa se inregistreze la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi au sediul.

In cuprinsul actelor normative mentionate anterior veti gasi informatii referitoare la etapele pe care trebuie sa le parcurgeti, conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca ofertele ferme de locuri de munca in baza carora agentii de ocupare a fortei de munca pot media forta de munca in strainatate, obligatiile acestora pe care le au fata de cetatenii romani mediati,etc..
               
Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, www.anofm.ro, la sectiunea munca in strainatate pot fi consultate actele normative specificate mai sus.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus