Cine are prioritate in executarea conturilor unui debitor?


Intrebare:

Buna ziua. Am o situatie mai delicata si as dori sa cunosc si opinia dumneavoastra.
Avem un client debitor al societatii noastre . S-a pornit executarea silita, s-a infiintat poprire pe conturile societatii debitoare.

La o anumita banca, debitorul are cont bancar deschis si incris in arhiva electronica, gaj pe conturi, deoarece a contractat un credit de la respectiva banca. Problema care se pune este urmatoarea: banca a infiintat poprirea pe conturi, insa la data scadentei ratelor creditului banca retrage banii pentru plata creditului fara permisiunea organului de executare, peste poprirea infiintata de executorul judecatoresc. Este corect cum procedeaza banca sau nu ?

Popescu George, Sibiu

Este corect  numai si numai daca banca are o garantie reala mobiliara pe contul curent, inscrisa in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) mai inainte ca executarea silita sa fi fost inceputa de catre tert. O astfel de garantie reala ii confera bancii un drept de preferinta in realizarea creantei sale, potrivit Legii 99/1999, Titlul VI-regimul garantiilor reale mobiliare, fara sa fie obligata sa declare exigibilitatea anticipata a intregii sale creante si sa procedeze la randul sau la executarea silita a debitorului.

Astfel, dupa ce banca isi va fi realizat in intregime creanta fata de debitor, este obligata sa dea curs popririi si sa vireze sumele din contul clientului in contul de executare indicat de executorul judecatoresc. In practica, de regula, bancile pot considera o proprire pe contul imprumutatului ca fiind caz de culpa contractuala, luand masura accelerarii creditului, cu consecinta demararii executarii silite.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus