Cine are prioritate in executarea conturilor unui debitor?


Intrebare:

Buna ziua. Am o situatie mai delicata si as dori sa cunosc si opinia dumneavoastra.
Avem un client debitor al societatii noastre . S-a pornit executarea silita, s-a infiintat poprire pe conturile societatii debitoare.

La o anumita banca, debitorul are cont bancar deschis si incris in arhiva electronica, gaj pe conturi, deoarece a contractat un credit de la respectiva banca. Problema care se pune este urmatoarea: banca a infiintat poprirea pe conturi, insa la data scadentei ratelor creditului banca retrage banii pentru plata creditului fara permisiunea organului de executare, peste poprirea infiintata de executorul judecatoresc. Este corect cum procedeaza banca sau nu ?

Popescu George, Sibiu

Este corect  numai si numai daca banca are o garantie reala mobiliara pe contul curent, inscrisa in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) mai inainte ca executarea silita sa fi fost inceputa de catre tert. O astfel de garantie reala ii confera bancii un drept de preferinta in realizarea creantei sale, potrivit Legii 99/1999, Titlul VI-regimul garantiilor reale mobiliare, fara sa fie obligata sa declare exigibilitatea anticipata a intregii sale creante si sa procedeze la randul sau la executarea silita a debitorului.

Astfel, dupa ce banca isi va fi realizat in intregime creanta fata de debitor, este obligata sa dea curs popririi si sa vireze sumele din contul clientului in contul de executare indicat de executorul judecatoresc. In practica, de regula, bancile pot considera o proprire pe contul imprumutatului ca fiind caz de culpa contractuala, luand masura accelerarii creditului, cu consecinta demararii executarii silite.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus