Ce plata are prioritate: un bilet la ordin sau plata ratei la credit?


Intrebare:

Ce are prioritate: decontarea biletului la ordin, pentru care aveam bani in cont, sau plata unei rate catre banca unde mi-a intrat la plata biletul la ordin? Banca mi-a luat banii din cont pentru plata ratei (unde intarziasem cu 3 zile) si m-a bagat in CIP pentru neplata biletului la ordin venit la decontare. Cu doar trei zile inainte, in aceleasi conditii, banca a putut sa proceseze intai biletul la ordin.  E corect?

Nour Cristina, Giurgiu

Este corect daca in contractul de credit se stipuleaza ca banca are dreptul sa-si retina ratele la credit scadente cu prioritate fata de alte datorii ale clientului si sa debiteze contul clientului cu suma datorata.

Probabil ca procesarea anterioara a biletului la ordin a fost posibila intrucat rata de credit nu era inca scadenta. Singura reglementare in acest sens este insusi contractul de credit, care potrivit art. 969 din Codul Civil, este legea partilor (conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante).

De regula, la acordarea unui credit, bancile solicita imprumutatului si o garantie reala mobiliara pe contul curent pentru a avea prioritate cu privire la sumele existente in cont fata de alti creditori ai imprumutatului (Titlul VI-regimul garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus