Ce plata are prioritate: un bilet la ordin sau plata ratei la credit?


Intrebare:

Ce are prioritate: decontarea biletului la ordin, pentru care aveam bani in cont, sau plata unei rate catre banca unde mi-a intrat la plata biletul la ordin? Banca mi-a luat banii din cont pentru plata ratei (unde intarziasem cu 3 zile) si m-a bagat in CIP pentru neplata biletului la ordin venit la decontare. Cu doar trei zile inainte, in aceleasi conditii, banca a putut sa proceseze intai biletul la ordin.  E corect?

Nour Cristina, Giurgiu

Este corect daca in contractul de credit se stipuleaza ca banca are dreptul sa-si retina ratele la credit scadente cu prioritate fata de alte datorii ale clientului si sa debiteze contul clientului cu suma datorata.

Probabil ca procesarea anterioara a biletului la ordin a fost posibila intrucat rata de credit nu era inca scadenta. Singura reglementare in acest sens este insusi contractul de credit, care potrivit art. 969 din Codul Civil, este legea partilor (conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante).

De regula, la acordarea unui credit, bancile solicita imprumutatului si o garantie reala mobiliara pe contul curent pentru a avea prioritate cu privire la sumele existente in cont fata de alti creditori ai imprumutatului (Titlul VI-regimul garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus