Cum functioneaza debitul direct pentru firme?


Intrebare:

Sunt administrator la o firma medie dar care s-a dezvoltat destul de mult in ultima perioada. Avem in fiecare luna diverse plati catre furnizori in suma constanta, cf contractelor semnate. Se poate incheia o conventie cu banca astfel ca la anumite date fixate aceste plati sa se faca automat din contul firmei?

Costinas Radu, Cluj Napoca

Exista mai multe modalitati de prin care o firma poate mandata banca la care are deschis contul curent sa faca anumite plati in numele sau.  

Cea mai cunoscuta modalitate este debitul direct. Acest produs consta in debitarea preautorizata a contului platitorului de catre institutia platitoare in baza prevederilor mandatului de debitare directa, la solicitarea beneficiarului, si creditarea corespunzatoare a contului beneficiarului de catre institutia colectoare in baza angajamentului privind debitarea directa.  

Comisioanele percepute de banca sunt, in general, mai mici decat daca s-ar recurge la ordinul de plata clasic.  

Exista si alte modalitati in functie de fiecare banca in parte si de modalitatea in care se doreste sa se faca plata. La Raiffeisen Bank, firmele care au de facut regulat plati in sume fixe, prestabilite anterior pot apela la serviciul direct debit.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus