Polonia continua reforma pensiilor private

Guvernul polonez a publicat proiectul de lege prin care intentioneaza sa reformeze sectorul de pensii private. Jumatate din banii acumulati la fondurile de pensii se intorc la stat. Sumele ramase vor fi administrate in conditiile unei competitii sporite. Multe dintre aceste modificari ar fi benefice si la noi.

Guvernul polonez a publicat recent proiectul de lege prin care intentioneaza sa preia jumatate din banii acumulati la Pilonul II. Titlurile de stat din portofoliile fondurilor vor fi rascumparate si vor conduce la scaderea datoriei publice cu 8,5% din PIB.

Aceste sume corespund unei parti din contributiile la asigurari sociale, directionate catre fondurile de pensii private obligatorii. Populatia nu va pierde acesti bani, ci ei se vor regasi in sumele cu care persoanele au contribuit la pensia de stat.

Motivul pentru care o parte din bani se reintorc la stat, este ca bugetul de stat nu mai poate sustine actuala structura a pensiilor private.

Loteria este eliminata

In paralel, guvernul intentioneaza sa adopte masuri pentru a face sistemul de pensii private mai competitiv.

Una dintre masuri este eliminarea loteriei. Pana acum, persoanele care nu alegeau din proprie intitiativa un fond de pensie privata, erau repartizate aleatoriu prin loterie. Pe viitor, aceste persoane nu vor mai ajunge la fondurile de pensii private, ci vor contribui doar la sistemul de pensii publice.

Evident, ei se pot inrola apoi la orice fond de pensie privata, daca sunt convinsi ca vor obtine beneficii sporite. De acum inainte, administratorii nu vor mai astepta sa le pice clientii prin loterie, ci vor trebuie sa ii convinga de avantajele pe care le ofera serviciile lor.

O alta masura ce urmareste cresterea competitiei este eliminarea obligativitatii participarii la Pilonul II. Prin urmare, pensie privata cu forta, nu se mai poate, iar administratorii vor trebui pe viitor sa ofere servicii de calitate pentru a-si mentine clientii.

Nu in ultimul rand, consumatorii sunt favorizati prin reducerea comisioanelor platite catre fondurile de pensii.

Investitii mai flexibile

In zona investitionala, administratorii vor avea o mai mare flexibilitate. Randamentul minim va fi eliminat, astfel ca fondurile vor putea avea in sfarsit strategii investitionale diferite. In prezent, randamentul minim forteaza toate fondurile sa investesca la fel.

Pentru plasamentele in actiuni, guvernul polonez propune ca ponderea minima in portofoliu sa fie de 75%. Acest lucru va forta administratorii sa adopte strategii mai riscante, decat pana acum.

Pentru majoritatea participantilor, acest lucru ar putea conduce la obtinerea unor randamente mai inalte pe termen lung. Singura problema apare in cazul celor care se apropie de varsta de pensionare si care nu ar trebui sa fie expusi intr-o masura atat de mare la fluctuatiile bursiere.

Acest risc este controlat prin faptul ca in ultimii 10 ani, sumele acumulate la fondurile private vor fi transferate gradual catre institutia de stat, ce administreaza pensiile de stat. In final, aceasta se va ocupa si cu plata pensiilor private.

In paralel, ponderea investitiilor in strainatate va fi crescuta gradual, pana la 30% in 2016, iar administratorii vor putea face tranzactii chiar si cu derivative. Si fondurile de pensii facultative sunt incurajate prin majorarea deducerii fiscale si limitarea la 10% a impozitului pentru aceste pensii, in faza de plata.

Loteria ar trebui sa dispara si din Romania

Multe dintre schimbarile propuse in Polonia ar putea fi adaptate la situatia de pe piata romaneasca, pentru a eficientiza activitatea fondurilor (reducerea comisioanelor, reguli mai flexibile pentru investitii).

Cel mai mare impact l-ar avea insa disparitia loteriei. Acest lucru ar conduce la o competitie mai mare intre administratori, eliminand efectul de renta, care asigura in prezent venituri sigure pentru administratori, fara sa faca nimic.

Propunerea Conso.ro este redirectionarea tuturor participantilor indecisi catre un fond public, care sa investeasca doar in titluri de stat. De asemenea, participantii ar putea avea posibilitatea sa migreze de la fondurile private la fondul public si invers.

La sfarsitul lunii august 2013, 73% din banii acumulati la fondurile de pensii erau plasati in titluri de stat, iar inca 8% in depozite bancare. Tranzitia catre un fond cu 100% titluri de stat nu ar insemna o schimbare prea mare pentru participanti. Dimpotriva, noul fond ar putea avea comisioane mai mici, pentru a genera economii de costuri pentru participanti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus