top banner

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

19 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Foto Unsplah.com

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.
Anul trecut nu a fost unul ideal pentru fondurile de pensii pilon II, toate raportand scaderi ale activului net, in ciuda acumularii permanente de noi contributii. 
Astfel, pierderea medie pentru cele 7 fonduri care compun Pilonul II a depasit 3 procente, in vreme ce perfomantele fondurilor au oscilat intre o corectie de aproape 5% la NN si una sub un procent la Metropolitan.
Performanta sub asteptari s-a datorat presiunii puse pe cotatiile titlurilor de stat-fondurile de pensii investesc aproximativ doua treimi din active in titluri de stat. 
Iar odata cu cresterea inflatiei si a dobanzilor (cand dobanzile cresc, cotatiile titlurilor de stat mai vechi, emise la dobanzi mai reduse, se ajusteaza in jos) dar si scaderii bursei de valori (aproximativ un sfert din active sunt plasate aici) cu 11% la nivelul indicelui BET, si valoarea activului net al fondurilor s-a redus corespunzator.
Adaugand si inflatia de peste 16% la finalul anului putem trage linie sub un an dezamagitor pentru detinerile romanilor in fondurile de pensii.
Cu baza convenabil plasata, mediile anuale arata bine
Asociatia pentru pensiile administrate privat din Romania (APAPR) a furnizat insa recent o statistica pentru perioada mai 2008-decembrie 2022, o perioada ce se suprapune peste durata de functionare a fondurilor private de pensii din pilonul II, in care se arata ca randamentul mediu obinut de acestea a depasit si depozitele bancare, si acumularea de euro si rata anuala medie a inflatiei in aceasta perioada.
Calculele de mai jos reprezinta situatia unui roman cu salariul mediu pe economie care a contribuit luna de luna la Pilonul II din mai 2008 pana in prezent. 
Aici ar fi de mentionat plasarea convenabila a bazei de raportare pentru investitia in actiuni. In 2008, cand si-au inceput fondurile din Pilonul II activitatea, o parte din corectia bursei se consumase deja iar cum fondurile nu acumulasera inca suficiente resurse, atingerea minimului in martie 2009 pe piata de capital nu a fost prea dureroasa pentru activele administrate. 
Experienta a fost insa mult mai traumatizanta pentru fondurile occidentale de pensii care aveau deja portofoliile constituite si bine alimentate. 
Datele furnizate de APAPR compara acumularea in Pilonul II cu valorificarea acelorasi sume in alte moduri: daca ar fi fost depuse in depozite bancare in lei, daca ar fi fost actualizate doar cu rata inflatiei, respectiv daca ar fi fost folosite pentru a acumula euro. 
In cei 15 ani, suma contributiilor brute virate in Pilonul II ajunge la 22.406 lei, in timp ce suma acumulata (media tuturor fondurilor) se ridica la 28.305 lei. 
Diferenta o reprezinta un castig mediu de 5.900 lei, net, mai mult decat dublu fata de actualizarea contributiilor brute doar cu inflatia si net superior acumularii prin depozite bancare (castig de 3.206 lei) sau cumpararea monedei euro (castig de 1.535 lei) .
Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe intreaga sa durata de functionare, comparativ cu o rata medie anuala a inflatiei de 4,19% pe aceeasi perioada. 
Statistica nu pomeneste insa nimic despre comparatia cu o investitie esalonata in actiuni din indicele BET de pilda, derulata tot intre 2008 si 2022, sansele fondurilor de pensii de a bate un investitor individual care pornea acumularea de la cotatii deja corectate fiind totusi reduse. 
In toata aceasta perioada, fondurile de pensii din Pilonul II au facut plati in valoare totala de peste 1,1 miliarde RON catre 88.202 de participanti si beneficiari (mostenitori). 
La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ian 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia