Decizie istorica in pensiile private: Administratorii vor dezvalui in ce au investit banii populatiei

Administratorii fondurilor de pensii vor face in scurt timp primele dezvaluiri detaliate cu privire la modul in care investesc banii acumulati de la populatie, dupa ce CSSPP a adoptat reguli mai stricte de transparenta. Conso.ro a sustinut intens aceasta masura, dupa ce a semnalat imposibilitatea participantilor de a primi informatii de acest tip.

Participantii la fondurile de pensii private vor avea in sfarsit ocazia sa cunoasca cum le-au fost investite contributiile. Noile norme privind obligatiile de transparenta adoptate de Comisia de Supraveghere (CSSPP) impun administratorilor sa publice structura detaliata a portofoliului de investitii.

Investitiile ies la vedere

Principala noutate este ca participantii vor putea cunoaste in ce tipuri de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare sunt plasati banii lor. Astfel, fondurile de pensii se vor putea diferentia mai usor, iar strategia lor investitionala va mai usor de inteles de catre clienti.

Pana acum, administratorii se limitau sa raporteze doar ponderea plasamentelor in actiuni, obligatiuni si alte tipuri de intrumente in total portofoliu. Aceste informatii erau mult prea generale si nu le permiteau clientilor sa isi faca o imagine corecta asupra investitiilor.

Informatiile detaliate vor fi publicate pe website-urile fondurilor de pensii de doua ori pe an, astfel:

-    structura portofoliului de la 31 decembrie va afisata in cel mult 5 zile lucratoare de la data de 15 aprilie (data limita pana cand trebuie trimise situatiile financiare la CSSPP);

-    structura portofoliului de la 30 iunie va fi afisata pana la data de 1 octombrie.

Cum noile norme se aplica inclusiv pentru situatiile financiare ale anului 2010, participantii vor avea ocazia de a cunoaste, peste aproximativ o luna, structura detaliata a investitiilor de la finele anului trecut.
 
Administratorii vor da raportul catre clienti

In acelasi timp, noile reguli de transparenta impun administratorilor obligatia de a da explicatii cu privire la strategia pusa in practica. In acest sens, raportul anual care trebuie publicat pana pe 31 mai, va cuprinde:

-    Principiile investitionale ale schemei de pensii si rezultatele aplicarii ei;
-    Riscurile asumate si modul de gestionare al acestora;
-    Costurile de administrare, defalcate pe categorii;
-    Modul de derulare a relatiei dintre administrator si participanti pe parcursul anului
-    Rezultatele aplicarii politicii de investitii, pentru fiecare componenta a acesteia
-    Structura protofoliului de investitii si detinerile pentru fiercare tip de investitie in parte.

Conso.ro a sustinut activ interesele participantilor

Conso.ro a fost prima publicatie financiara care a sustinut necesitatea publicarii unor informatii detaliate pentru investitiile fondurilor de pensii. Mai jos, prezentam un scurt istoric al campaniei media derulate de Conso.ro in scopul unei mai bune informari a populatiei:

-    In septembrie 2010, Conso.ro atrage in premiera atentia opiniei publice asupra riscurilor la care este expusa populatia din cauza lipsei de transparenta a administratorilor;

-    Conso.ro propune apoi catre CSSPP ca administratorii sa fie obligati sa publice pe propriile website-uri informatii detaliate despre portofoliul de investitii, in urma analizarii experientei internationale;

-    La sfarsitul lui septembrie 2010, Conso.ro dezvaluie in premiera modul in care cel mai mare fond de pensii private – ING Pensii – refuza sa informeze proprii participanti cu privire la structura detaliata a portofoliului de investitii;

-    In februarie 2011, CSSPP publica pentru prima oara investitiile detaliate ale fondurilor de pensii private, la nivel agregat. Cu aceasta ocazie, Conso.ro arata ca unele fonduri de pensii private au investit intr-o banca aflata la un pas de faliment, semnaland inca o data riscurile unor practici de investitii netransparente.

-    La sfarsitul lunii februarie 2011, CSSPP lanseaza in dezbatere publica normele adoptate astazi, in scopul cresterii gradului de transparenta a sectorului de pensii private.

-    La scurt timp, Eureko Pensii devine primul administrator de pensii private care face publica structura detaliata a investitiilor, inainte ca normele propuse de CSSPP sa fie adoptate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus