top banner

Fondurile de pensii au investit intr-o banca aflata la un pas de faliment

08 Februarie 2011 | Autor: Marius Serban

Lipsa de transparenta a fondurilor de pensii poate sa-i coste serios pe termen lung pe participanti. Informatii publicate recent de Comisia de Supraveghere atesta faptul ca unele fonduri de pensii au investit banii participantilor intr-o banca aflata la un pas de faliment, la sfarsitul anului 2010.
Participantii la fondurile de pensii private nu au acces la informatii detaliate despre investitiile efectuate. Ei pot cunoaste doar ce pondere din banii lor sunt plasati in depozite, titluri de stat, actiuni sau obligatiuni.
Lista efectiva cu actiunile detinute sau cu obligatiunile cumparate pe fiecare emitent nu este disponibila, nici chiar la cererea participantilor.
In lipsa unor astfel de raportari, participantii nu pot sa afle exact cum sunt investiti banii lor, pentru a lua cea mai buna decizie, asa cum Conso a semnalat in repetate randuri.
Principalul risc este ca administratorii fondurilor sa se aventureze in activitati riscante, fara ca participantii sa fie constienti de acest lucru.
Nu trebuie inteles gresit: este normal ca fondurile sa aleaga si investitii mai riscante (deoarece acestea au cel mai mare pontential de crestere), dar nu fara ca participantii sa aiba sansa de a cunoaste acest lucru.
Investitie intr-o banca irlandeza
O astfel de situatie s-a intamplat la sfarsitul anului 2010, cand participantii la Pilonul II nu au avut nici cea mai vaga idee ca o parte din banii lor erau investiti intr-o banca aflata in pragul falimentului, conform datelor agregate despre investitiile fondurilor publicate de CSSPP.
Este vorba despre Bank of Ireland, unde fondurile de pensii obligatorii aveau detineri de aproape 35 milioane lei la sfarsitul lui 2010. Banca s-a confruntat cu probleme majore la finele anului trecut, fiind la un pas de faliment. Actiunile sale au plonjat abrupt la bursa la mijlocul lunii noiembrie, ajungand in cateva zile de la 0,5 la 0,25 euro pe actiune. Agonia s-a oprit abia dupa ce statul irlandez a injectat 3 miliarde euro pentru a salva banca.
Daca analizam informatiile oferite de CSSPP cu privire la portofoliile fondurilor de pensii, observam ca aceasta au detineri si la alte banci care au fost salvate de catre stat sau chiar au cumparat titluri emise de statul grec.
Din aceasta perspectiva, sunt necesare masuri de crestere a transparentei activitatii fondurilor de pensii, astfel incat populatia sa aiba posibilitatea de a cunoaste mai bine ce se intampla cu banii sai.
Participantii depind exclusiv de CSSPP
Daca actuala situatie se va perpetua, riscurile s-ar putea dovedi extrem de costisitoare. Scandalul FNI ar trebui sa fie un avertisment suficient pentru autoritati. Si atunci lipsa de transparenta nu a dat investitorilor sansa de a verifica in niciun fel cum sunt plasati banii lor. Singurele informatii despre portofoliu veneau sub forma unor date agregate, cum ar fi ponderea plasamentelor in actiuni, obligatiuni, depozite bancare in total portofoliu.
Spre deosebire de FNI, fondurile de pensii sunt monitorizate de catre o autoritate de supraveghere, pe baza unor reguli prudentiale, conforme cu directivele europene.
Cum transparenta nu permite participantilor sa isi monitorizeze portofoliul, ei trebuie sa se bazeze exclusiv pe capacitatea CSSPP de a le sustine interesele.
Dar, asa cum criza financiara a demonstrat recent, aceasta monitorizare nu este suficienta intotdeauna, chiar si in tarile dezvoltate. Iar cei care au cel mai mult de pierdut in astfel de situatii, sunt intotdeauna clientii, nu administratorii fondurilor de pensii.
De aceea, reforma supravegherii sectorului financiar pune un accent suplimentar pe informarea consumatorilor, astfel incat acestia sa aiba posibilitatea sa isi fundamenteze mai bine propriile decizii.
Si participantii la sistemul de pensii private ar trebuie sa aiba acest drept, astfel incat sa poata monitoriza in mod direct cum sunt investiti banii lor, asa cum se intampla de altfel in multe alte tari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia