Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Participantii ING Pensii nu primesc informatii detaliate despre investitiile fondului

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Fondurile de pensii sunt obligate prin lege sa ofere participantilor informatii detaliate, la cerere, despre structura portofoliului de investitii. Conso.ro a vrut sa verifice cum stau lucrurile la cel mai mare fond de pensii private din tara – ING Pensii. Rezultatul: se primesc doar informatii simplificate, chiar si in urma unor cereri exprese.

Modul in care fondurile de pensii private investesc banii participantilor are un efect important asupra pensiei finale de care fiecare va beneficia la batranete. O simpla crestere a randamentului mediu obtinut de fondul de pensii de la 3% la 4% pe an face ca pensia finala sa fie cu 20% mai mare, conform estimarilor Conso.ro.

Prin urmare, tratarea cu indiferenta a modului in care fondul face investii nu este deloc o decizie sanatoasa a participantilor la sistem, mai ales ca legea confera populatiei drepturi extinse de informare in aceasta privinta.

Conso.ro a incercat sa verifice ce se intampla in realitate, in cazul in care o persoana doreste sa obtina mai multe informatii despre modul in care banii sai sunt investiti de catre fondul de pensii.

Drepturi prevazute prin directiva, lege si prospect


In acest sens, am ales sa verificam modul in care raspunde la solicitarile participantilor cel mai mare fond de pensii private din piata - ING Pensii - care numara peste 1,6 milioane de clienti.

Conform legii nr. 411 din 2004 (art. 113, alin. 4), fiecare participant are dreptul sa beneficieze la cerere de “informatii detaliate si de substanta cu privire la […] portofoliul existent de investitii” al fondului. Aceasta prevedere legala nu reprezinta altceva decat transpunerea directivei 2003/41/CE privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale, care impune exact aceleasi obligatii de transparenta la articolul 11, alin 4, litera c.

In plus, chiar si in prospectul schemei de pensii ING se precizeaza aceeasi obligatie din partea administratorului, la art. 18.3.

Refuzuri repetate

In baza acestor obligatii de transparenta, un participant a solicitat la ING Pensii o situatie detaliata cu privire la structura portofoliului de investii, unde sa fie evidentiata detinerea fondului pentru fiecare titlu de valoare din portofoliu.

Astfel de informatii sunt oferite de fondurile de pensii private din alte tari, cum este Polonia, catre toti participantii, atat existenti cat si potentiali. Mai mult, ele sunt publicate pe website-urile proprii, putand fi accesate in orice moment. Conventia este ca datele sa fie publicate cu o intarziere de cel mult 2 luni.

In urma unei solicitari similare de informare detaliata primita de la un participant, consultantii ING Pensii au furnizat doar structura simplificata a portofoliului, respectiv care sunt detinerile fondului pe tipuri de instrumente financiare  (titluri de stat, obligatiuni, actiuni, etc.), dar nu si pe fiecare emitent  al acestor titluri de valoare.

E bine de stiut ca informatiile simplificate sunt disponibile gratuit pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si, evident, nu intra in categoria informatiilor detaliate care pot fi obtinute doar la cerere.

La cea de-a doua solicitare, unde s-a subliniat dorinta de a obtine informatii detaliate, raspunsul a fost unul clar negativ.

“Toate informatiile care pot fi facute publice, cu privire la strategia de investitie a Fondului de Pensii Administrat Privat ING, sunt cele cuprinse in Buletinele lunare informative, precum si cele afisate pe site-ul oficial al companiei noastre”, au precizat consultantii administratorului.

ING da vina pe Consiliul Concurentei

Initial, ING Pensii nu a precizat motivul pentru care participantii nu pot primi astfel de informatii. Dupa solicitarea unei explicatii, motivatia venita din partea consultantilor ING a fost ca s-ar incalca legea concurentei.

“Daca administratorii fondurilor de pensii depasesc o anumita granita de detaliu al informatiei, in demersurile de comunicare catre public, piata concurentiala poate fi afectata iar administratorii risca investigatii si chiar sanctiuni din partea autoritatii de concurenta”, se arata in raspunsul oferit de ING Pensii.

Mai mult, consultantii ne avertizeaza ca furnizarea acestor informatii ar permite celorlati administratori din piata sa afle cu precizie maxima componenta portofoliilor de investitii ale competitorilor, ceea ce ar anula “insasi fundatia sistemului de pensii private”, avand in vedere ca piata autohtona este una “extrem de competitiva”.

Consiliul Concurentei contrazice afirmatiile ING


Cum se face insa ca pe alte piete, fondurile de pensii private nu au astfel de probleme, cu toate ca isi publica, in mod regulat, pe site-uri portofoliul detaliat de investitii? In aceste conditii, Conso.ro a solicitat o opinie oficiala din partea Consiliului Concurentei.

Iar raspunsul primit contrazice afirmatiile consultantilor ING Pensii. “Legea concurentei interzice schimburile de informatii intre agentii economici. Acestea nu se refera si la informatiile oferite clientilor cu privire la structura portofoliului in care sunt investiti banii acestora”, ne-au precizat reprezentantii Consiliului Concurentei.

Contactati de catre Conso.ro, reprezentantii ING au evitat sa comenteze punctul de vedere al Consiliului Concurentei, reafirmand ca ei considera ca “informatiile oferite in prezent participantilor satisfac pe deplin nevoia naturala de informare a participantilor si cerintele legale pentru o informare detaliata si de substanta”.

Alte articole din Pensii

Pensii

Dispute intre ministrul Finantelor si APAPR pe tema pensiilor private

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, acuza, din nou, administratorii de fonduri din Pilonul II ca isi trag comisioane de sute de milioane de lei pe an, bani care ar trebui sa ajunga in conturile de pensie. In schimb, administratorii spun ca romanii ar fi avut mai multi bani la pensie daca statul respecta calendarul de majorare a contributiilor. Citeste mai mult

Mesajul pensiilor speciale: ''je m'en fous'' de Romania

Sumele primite dupa iesirea la pensie ar trebui, in principiu, sa fie corelate cu contributia beneficiarului la sistemul public pe parcursul perioadei sale de activitate. Totusi, exista asa-numitele pensii speciale, care nu tin cont de acest principiu. Citeste mai mult

Opinii recente

de Monica Surdeanu

"Am cumparat un imobil care are facut un open space. Dupa ce Brd ne-a tinut cu vorba vreo 5 sapt, dosarul ne-a fost ..."

Facebook