Consiliul Concurentei a avizat fuziunea NBG si Eurobank pe piata locala

Fuziunea dintre National Bank of Greece, care detine Banca Romaneasca, si Eurobank, actionarul principal al Bancpost, a fost avizata de catre Consiliul Concurentei pe plan local.

Fuziunea presupune preluarea controlului noii companii financiare de catre NBG atat in Grecia cat si la nivelul activitatii pe derulate in cadrul filialelor din Turcia si Europa de Sud-Est, respectiv Bulgaria, Serbia, Romania, Albania, Cipru si Fosta Republica Iugoslava Macedonia.

Tranzactia propusa se bazeaza pe o structura de schimb de actiuni ale Eurobani cu actiuni nou ameise ale NBG, fata sa implice plata vreunei sume de bani.


Daca dupa finalizarea ofertei de preluare NBG achizitioneaza 100% din actiunile in circulatie inregistrate Eurobank, actionarii existenti ai NBG vor reprezenta 75% din capitalul social al noii companii, in timp ce asociatii existenti ai Eurobank vor detine o cota de 25%, care nu confera niciun fel de control.

In Romania, grupul NBG detine controlul asupra urmatoarelor Bancii Romanesti, NBG Securities, NBG Factoring, NBG Leasing si Garanta Asigurari.

Grupul Eurobank detine controlul asupra Bancpost, ERB Retail Services, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance. Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti si IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development si Seferco Development.

In Romania, dupa finalizarea tranzactiei, grupul NBG va detine controlul asupra tuturor societatilor mentionate mai sus.

Astfel, conform Consiliului Concurentei, desi operatiunea cade sub incidenta Regulamentului privind concentrarile economice, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal. Dezicia autoritatilor romane va fi transmisa in Grecia, catre National Bank of Grrece.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Octombrie 2021 | Info banci

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus