top banner

Statul garanteaza creditele IMM-urilor si subventioneaza o parte din dobanda

30 Iunie 2011 | Autor: Alina Branescu

Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta, noul program pentru sprijinirea IMM-urilor: cardul Kogalniceanu. Prin intermediul acestuia, firmele pot obtine o subventie pentru dobanda platita la un credit bancar si o garantie guvernamentala pentru respectivul imprumut.
Noul program urmareste sa impulsioneze dezvoltarea investitiilor, precum si crearea si mentinerea locurilor de munca, potrivit primului-ministru Emil Boc. Ajutorul oferit micilor afaceri consta in facilitarea accesului la finantari.
“Statisticile arata ca printre dificultatile cu care se confrunta IMM se regaseste accesul dificil la creditare, 30,51% dintre IMM confruntandu-se cu aceasta dificultate. In ceea ce priveste intensitatea dificultatilor legate de creditare, pe o scara de la 1 la 5, costurile mari ale creditelor au o medie de 3,13, iar accesul la creditare, o medie de 2,89”, se arata in nota de fundamentare a programului.
Cum se va desfasura programul?
Statul va subventiona maxim 70% din rata dobanzii aferenta creditului pe care un IMM doreste sa il acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an.
In plus, Fondul National de Garantare (FNGCIMM) va oferi garantii pentru maximum 80% din valoarea creditului, exclusiv dobanzi, comisioane si alte speze datorate de beneficiar institutiei de credit, in limita sumei de 100.000 de lei.
Perioada de rambursare a creditelor este de maximum 1 an de la data acordarii.
IMM-urile vor plati lunar 30% din dobanda aferenta creditului, urmand ca Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) sa vireze lunar institutiei de credit diferenta de 70% din dobanda.
Care sunt conditiile pentru firme?
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca IMM-urile pentru a putea beneficia de program sunt:
 • sa aiba minim doi ani de functionare;
 • sa nu fie in procedura de insolventa;
 • sa prezinte garantii colaterale de pana la 40% din credit
 • sa nu fie in dificultate conform directivelor europene;
 • sa nu fie emisa o decizie de recuperare a ajutorului de stat;
 • sa nu se afle in litigiu cu Ministerul de Finante sau cu Ministerul Economiei sau cu institutia de credit unde doreste sa ia un credit;
 • sa nu figureze cu credite restante in centrala riscurilor bancare (CRB);
 • sa nu figureze cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in centrala incidentelor de plati (CIP).
Programul nu se adreseaza companiilor care desfasoara activitati de productie, de intermedieri financiare, tranzactii imobiliare, asigurari, armament, alcool, tutun, comercializare tutun.
Totodata, nu sunt eligibile firmele care nu se incadreaza in cerintele impuse de ajutorul de minimis, respectiv cele care activeaza in agricultura primara, prelucrarea produselor agricole in anumite conditii, pescuit, etc.
Statul a alocat pentru subventionarea dobanzii peste 24 milioane lei, cu posibilitatea de suplimentare a bugetului. Pe de alta parte, pentru garantii a fost creat un fond special de 400 milioane lei.
“Este posibil ca cel putin 4.000 de beneficiari, in 2011, sa intre sub incidenta prevederilor bugetare existente. In anii urmatori, respectiv 2012, 2013, evident, numarul acestora se va tripla cel putin”, a precizat premierul Boc.
Etape in obtinerea creditului
Programul va avea la baza o aplicatie electronica aflata pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, www.aippimm.ro, care va deveni functionala dupa publicarea normelor de aplicare a programului.
Companiile vor putea urmari permanent pe ce pozitie se afla, care sunt problemele si ce acte trebuie depuse.
Fluxul de operatiuni este urmatorul: intreprinzatorul „va completa formularele necesare, se va adresa bancii cu care doreste sa lucreze, unde are cont deschis, banca ii va evalua cererea pentru credit, ii va inmana Fondului National de Garantare pentru garantii, Fondul National isi va da acordul, IMM-ul va primi acel credit. Va trebui sa faca o raportare in ceea ce priveste ajutorul de minimis, dupa care va incepe sa acceseze aceasta linie de credit”, a explicat Cristian Haiduc, presedintele Agentei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
 • Alegi cea mai bună asigurare
 • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

 • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
 • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
 • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul