Start-Up Nation: Nu sunt bani pentru toate proiectele


Beneficiarii Start-Up Nation trec prin noi emotii. Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri a anuntat recent ca nu sunt bani pentru finantarea proiectelor. Actualul ministru promite ca vor fi bani insa pentru cei cu finantare pe baza de cerere de plata sau rambursare. Cei cu credite-punte pot incepe proiectele cu banii de la banca.


Finantarea proiectelor depinde de rectificarea bugetara, care inca nu a avut loc, a declarat fostul ministru, Florin Jianu, care este si initiatorul proiectului.

Actualul ministru, Ilan Laufer, fara sa infirme afirmatiile, a promis ca vor fi bani pentru proiecte, doar ca, la prima rectificare, doar pentru cei care au optat pentru varianta cu cereri de plata sau rambursare.

Cum explica ministrul pentru mediul de afaceri situatia?

"Finantele m-au asigurat ca vom transforma creditele de angajament in credite bugetare ca sa putem implementa programul. Nu stiu daca toata suma, noi am cerut 1,2 miliarde de lei, dar eu vreau sa fiu foarte transparent. Circa 50% din dosare se vor duce pe credit-punte, iar acele sume care vor fi pe credit-punte le putem amana la urmatoare rectificare. Deci, la aceasta rectificare important pentru noi este sa (...) platim ce avem noi de plata ca si minister, adica ce nu se implementeaza prin partenerii nostri (banci-n.r.). Si am garantia ca acest lucru se va intampla", a adaugat ministrul.

Acesta a mentionat, in acest context, ca cei care au credit-punte deja pot incepe implementarea planului de afaceri. Bancile partenere in acest program sunt BCR, CEC Bank si Banca Transilvania.

Creditele-punte sunt, insa, putatoare de costuri pentru beneficiari, cele cu dobada fiind considerate cheltuieli eligibile, adica decontate de stat din suma totala alocata, dar comisioanele sunt suportate de client.

Pentru acestia, finantarea de la buget va fi acordata cel mai devreme la a doua rectificare bugetara, poate chiar in 2018, a mentionat ministrul.

In aceste conditii, in cazul in care rectificarea bugetara va avea loc pana pe 15 octombrie, si vor fi alocati banii necesari, nu vor fi probleme la finantare pentru cei care nu au optat pentru credit-punte, mai spune Ilan Laufer.

Ministerul Finantelor a transmis, ulterior, ca rectificarea va avea loc pana la finalul acestei luni si ca va fi una pozitiva.

Situatia evaluarii proiectelor

Bugetul pentru acest an al programului este de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei fonduri europene si 1,2 miliarde de lei din bugetul de stat.

In cadrul programului au fost depuse 19.296 de dosare in cadrul acestui program si, la acest moment, 4.424 de dosare au fost verificate, 3.330 de dosare sunt admise si au primit instiintare in acest sens, 552 de dosare sunt in clarificari si 542 de dosare au fost respinse. Gradul de respingere este de 12%.

Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), si-a exprimat recent ingrijorarea ca Guvernul nu are bani in acest moment pentru proiectele declarate castigatoare in programul Start-Up Nation, pentru ca nu a existat o rectificare bugetara in luna august.

"Incep sa ma ingrijorez pentru ca nu s-a facut rectificare bugetara, iar programul Start-Up Nation este in continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la inceputul anului, cand am creat programul, pentru ca nu era logic si normal sa incarci bugetul de stat cu credite bugetare, sa blochezi o suma de aproape 2 miliarde de lei pe care nu ii foloseai decat in a doua jumatate a anului", a spus Jianu.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus