Start-Up Nation: Nu sunt bani pentru toate proiectele

Beneficiarii Start-Up Nation trec prin noi emotii. Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri a anuntat recent ca nu sunt bani pentru finantarea proiectelor. Actualul ministru promite ca vor fi bani insa pentru cei cu finantare pe baza de cerere de plata sau rambursare. Cei cu credite-punte pot incepe proiectele cu banii de la banca.

Finantarea proiectelor depinde de rectificarea bugetara, care inca nu a avut loc, a declarat fostul ministru, Florin Jianu, care este si initiatorul proiectului.

Actualul ministru, Ilan Laufer, fara sa infirme afirmatiile, a promis ca vor fi bani pentru proiecte, doar ca, la prima rectificare, doar pentru cei care au optat pentru varianta cu cereri de plata sau rambursare.

Cum explica ministrul pentru mediul de afaceri situatia?

"Finantele m-au asigurat ca vom transforma creditele de angajament in credite bugetare ca sa putem implementa programul. Nu stiu daca toata suma, noi am cerut 1,2 miliarde de lei, dar eu vreau sa fiu foarte transparent. Circa 50% din dosare se vor duce pe credit-punte, iar acele sume care vor fi pe credit-punte le putem amana la urmatoare rectificare. Deci, la aceasta rectificare important pentru noi este sa (...) platim ce avem noi de plata ca si minister, adica ce nu se implementeaza prin partenerii nostri (banci-n.r.). Si am garantia ca acest lucru se va intampla", a adaugat ministrul.

Acesta a mentionat, in acest context, ca cei care au credit-punte deja pot incepe implementarea planului de afaceri. Bancile partenere in acest program sunt BCR, CEC Bank si Banca Transilvania.

Creditele-punte sunt, insa, putatoare de costuri pentru beneficiari, cele cu dobada fiind considerate cheltuieli eligibile, adica decontate de stat din suma totala alocata, dar comisioanele sunt suportate de client.

Pentru acestia, finantarea de la buget va fi acordata cel mai devreme la a doua rectificare bugetara, poate chiar in 2018, a mentionat ministrul.

In aceste conditii, in cazul in care rectificarea bugetara va avea loc pana pe 15 octombrie, si vor fi alocati banii necesari, nu vor fi probleme la finantare pentru cei care nu au optat pentru credit-punte, mai spune Ilan Laufer.

Ministerul Finantelor a transmis, ulterior, ca rectificarea va avea loc pana la finalul acestei luni si ca va fi una pozitiva.

Situatia evaluarii proiectelor

Bugetul pentru acest an al programului este de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei fonduri europene si 1,2 miliarde de lei din bugetul de stat.

In cadrul programului au fost depuse 19.296 de dosare in cadrul acestui program si, la acest moment, 4.424 de dosare au fost verificate, 3.330 de dosare sunt admise si au primit instiintare in acest sens, 552 de dosare sunt in clarificari si 542 de dosare au fost respinse. Gradul de respingere este de 12%.

Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), si-a exprimat recent ingrijorarea ca Guvernul nu are bani in acest moment pentru proiectele declarate castigatoare in programul Start-Up Nation, pentru ca nu a existat o rectificare bugetara in luna august.

"Incep sa ma ingrijorez pentru ca nu s-a facut rectificare bugetara, iar programul Start-Up Nation este in continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la inceputul anului, cand am creat programul, pentru ca nu era logic si normal sa incarci bugetul de stat cu credite bugetare, sa blochezi o suma de aproape 2 miliarde de lei pe care nu ii foloseai decat in a doua jumatate a anului", a spus Jianu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus