Set de principii europene pentru relatia dintre banci si IMM-uri

Federatia Bancara Europeana (EBF), impreuna cu alte patru asociatii bancare europene, au stabilit un set de principii de comunicare intre intreprinderile mici si mijlocii (IMM) si banci cu privire la aplicatiile de credit. Initiativa isi propune sa promoveze obtinerea unui raspuns de calitate de catre o firma in urma solicitarii de finantare.

Principiile, stabilite in urma discutiilor cu organizatiile europene ale IMM-urilor, isi propun sa ajute companiile mici si mijlocii sa inteleaga mai bine motivele din spatele deciziei bancii.

“Aceasta initiativa completeaza harta europeana pentru finantarea IMM-urilor. Bancile reprezinta principala sursa de finantare pentru aceste firme. In multe tari europene exista deja un dialog intens cu privire la necesitatile IMM-urilor. Cu acest set de principii, noi dam acum posibilitatea tuturor pietelor din Uniunea Europeana sa imbratiseze practici similare”, a declarat Wim Mijs, presedintele EBF.

IMM-urile trebuie sa inteleaga de ce le este respinsa solicitarea de credit

Reprezentantul Federatiei mai spune ca majoritatea aplicatiilor de credit depuse de IMM-uri sunt solutionate cu succes. “De fapt, aproape 80% din totalul cererilor de finantare sunt aprobate. Insa rate mai mari de crestere pot fi obtinute prin ajutarea acestor IMM-uri, care nu reusesc sa obtina finantarea, sa inteleaga mai bine ce trebuie sa faca pentru a obtine creditul”, a mai spus Wim Mijs

El a precizat ca EBF sprijina activ initiatilele de intarire a feedback-ului oferit IMM-urilor cand solicitarea unui credit este respinsa, in special in tarile in care initiativele nationale de facilitare a dialogului dintre firme si banci nu au fost complet dezvoltate.

“Initiative valoroase de aceasta natura exista deja la nivel national in toata Europa, dar initiativa curenta construieste pe aceasta baza cu scopul de a elimina diferentele acolo unde ele exista”, a explicat presedintele EBF.

Scopul final al acestor principii este acela de a contribui la imbunatatirea mediului de business din Europa, prin sprijinirea capacitatii de finantare, imbunatatirea cunostintelor financiare si intensificarea accesului la finantare pentru proiectele viabile din punct de vedere economic, care sa dea firmelor siguranta ca pot continua sa creasca pentru beneficiul intregii Europe, se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Conform documentului, sectorul bancar european, care are un rol de pivot in finantarea economiei, sprijina total infiintarea Pietei Unice de Capital, in special obiectivul de intensificare a accesului IMM-urilor la finantare.

Federatia Bancara Europeana reuneste 32 de asociatii bancare europene care, impreuna, reprezinta circa 4.500 de banci, mari si mici, universale sau de retail, locale si internationale, in care activeaza in jur de 2,1 milioane de angajati.

Membrii EBF gestioneaza credite de peste 20.000 de miliarde de euro si gestioneaza mai mult de 300 de milioane de tranzactii de plati pe zi.

Infiintata in 1960, EBF intentioneaza sa creeze o piata unica a serviciilor financiare in Uniunea Europeana si sa sprijine politicile de crestere economica rapida.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus