Set de principii europene pentru relatia dintre banci si IMM-uri


Federatia Bancara Europeana (EBF), impreuna cu alte patru asociatii bancare europene, au stabilit un set de principii de comunicare intre intreprinderile mici si mijlocii (IMM) si banci cu privire la aplicatiile de credit. Initiativa isi propune sa promoveze obtinerea unui raspuns de calitate de catre o firma in urma solicitarii de finantare.


Principiile, stabilite in urma discutiilor cu organizatiile europene ale IMM-urilor, isi propun sa ajute companiile mici si mijlocii sa inteleaga mai bine motivele din spatele deciziei bancii.

“Aceasta initiativa completeaza harta europeana pentru finantarea IMM-urilor. Bancile reprezinta principala sursa de finantare pentru aceste firme. In multe tari europene exista deja un dialog intens cu privire la necesitatile IMM-urilor. Cu acest set de principii, noi dam acum posibilitatea tuturor pietelor din Uniunea Europeana sa imbratiseze practici similare”, a declarat Wim Mijs, presedintele EBF.

IMM-urile trebuie sa inteleaga de ce le este respinsa solicitarea de credit

Reprezentantul Federatiei mai spune ca majoritatea aplicatiilor de credit depuse de IMM-uri sunt solutionate cu succes. “De fapt, aproape 80% din totalul cererilor de finantare sunt aprobate. Insa rate mai mari de crestere pot fi obtinute prin ajutarea acestor IMM-uri, care nu reusesc sa obtina finantarea, sa inteleaga mai bine ce trebuie sa faca pentru a obtine creditul”, a mai spus Wim Mijs

El a precizat ca EBF sprijina activ initiatilele de intarire a feedback-ului oferit IMM-urilor cand solicitarea unui credit este respinsa, in special in tarile in care initiativele nationale de facilitare a dialogului dintre firme si banci nu au fost complet dezvoltate.

“Initiative valoroase de aceasta natura exista deja la nivel national in toata Europa, dar initiativa curenta construieste pe aceasta baza cu scopul de a elimina diferentele acolo unde ele exista”, a explicat presedintele EBF.

Scopul final al acestor principii este acela de a contribui la imbunatatirea mediului de business din Europa, prin sprijinirea capacitatii de finantare, imbunatatirea cunostintelor financiare si intensificarea accesului la finantare pentru proiectele viabile din punct de vedere economic, care sa dea firmelor siguranta ca pot continua sa creasca pentru beneficiul intregii Europe, se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Conform documentului, sectorul bancar european, care are un rol de pivot in finantarea economiei, sprijina total infiintarea Pietei Unice de Capital, in special obiectivul de intensificare a accesului IMM-urilor la finantare.

Federatia Bancara Europeana reuneste 32 de asociatii bancare europene care, impreuna, reprezinta circa 4.500 de banci, mari si mici, universale sau de retail, locale si internationale, in care activeaza in jur de 2,1 milioane de angajati.

Membrii EBF gestioneaza credite de peste 20.000 de miliarde de euro si gestioneaza mai mult de 300 de milioane de tranzactii de plati pe zi.

Infiintata in 1960, EBF intentioneaza sa creeze o piata unica a serviciilor financiare in Uniunea Europeana si sa sprijine politicile de crestere economica rapida.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus